Bina Dış Cephe Kaplama Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Binalarda dış cephe kaplama alternatifleri maliyet, bölge özelliği ve yasal sınırlandırmalar gibi kriterler eşliğinde farklı seçenekler içerir. Klasik tarzda bilinen mantolama gibi bina dış cephe kaplama çeşitleri her ne kadar yaygın kullanıma sahipse, yeni nesil dış cephe kaplama olarak nitelendirilebilecek farklı mimari özellikte estetik seçeneklerin kullanımı ile karşılaşmak mümkündür. Binaların inşa edilme amacı, inşa edildikleri bölgenin iklimi ve proje özelinde duyulan estetik gereksinimler; istenilen dış görünümü elde edebilmek için farklı dış cephe kaplama modellerinin kullanımının önünü açmıştır. Ülkemizde kamu ve özel binalarda en çok kullanılan dış cephe modelleri şu şekildedir:

  • Dış cephe mantolama
  • Doğal taş kaplama cephe
  • Mekanik cephe kaplama
  • Silikon dış cephe
  • Prekast dış cephe kaplama
  • Ahşap dış cephe kaplama
  • Alüminyum kompozit dış cephe kaplama

Dış Cephe Mantolama Nedir?

Mantolama dış cephe en düşük yapım maliyeti ve en hızlı inşa sürecine sahip olan dış cephe modelidir. Binaların iç ve dışından uygulanabilen mantolama yöntemi ile ısı yalıtım için ideal sonuçlar elde edilir. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile hayatımıza giren mantolama dış cepheler, 1 Ocak 2011 tarihinde yayımlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile yeni yapılan binalarda zorunlu kılındı. 2 Mayıs 2017 tarihinde gelen Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu ile eski binaların da mantolamaya geçiş süreci hızlandı. Mantolama dış cephede üç farklı malzeme ile çalışılmakta olup, bahsedilen malzemeler şu şekildedir:

  • EPS
  • XPS
  • Taş yünü

Doğal Taş Kaplama Cephe Nedir?

Doğal taş cephe kaplamaları dış etkilere karşı dayanım ve estetik açıdan sunduğu avantajlar sebebiyle tercih edilir. Dekoratif yönün ön planda olduğu cephe modelinde, cephenin tamamı ya da bir kısmı için bisküvi tuğla adı verilen inşaat malzemesi ile kaplanarak imalat yapılır. Kayrak veya farklı doğal taş modelleri de cephe tamamı ya da eteklerinde kullanılabilir. Belediyelerce dış cephelerde uyumu sağlamak adına belirli oranlarda tercih edilebilen bu cephe modeli, mimari yönden hareketlilik katmak adına proje aşamasında da tercih edilebilir.

Mekanik Cephe Kaplama Nedir?

Mekanik cephe kaplamaları kendisine has taşıyıcı sistem üzerine yapıştırma ve asma gibi yöntemler kullanılarak inşa edilen cephe modelleridir. Dış mekanda kullanılması sebebi ile paslanmaz malzemeden imal edilen taşıyıcı sistemler ile karkası yapılan mekanik cephe kaplamasında; seramik, granit veya andezit gibi ölçülü malzemelerle cephe kaplanır. Görsel açıdan binaya hoş bir görünüm kazandıran sistem, yüksek maliyeti sebebi ile kamu binaları ve özel nitelikteki meskenlerde kullanılır.

Silikon Dış Cephe Nedir?

Silikon dış cephe kaplaması görsel açıdan en çok beğenilen cephe modelleri arasında yer alır. Galvaniz çelik malzemeden imal edilen ankraj sistemi yardımı ile binaya sabitlenen temperli camlar ve özel bağlantı elemanları ile imal edilen silikon cephe; yüksek maliyeti sebebi ile farklı bina dış cephe kaplama çeşitleri ile birlikte kullanılır. Siyah, füme ve farklı renkte rektifiye temperli camların kullanıldığı sistemde, her cam arasına silikon çekilmesi; cephenin ismini veren detay olarak ön plana çıkmaktadır.

Prekast Dış Cephe Kaplama Nedir?

Prekast cephe kaplamaları en iyi cephe kaplama modelleri arasında gösterilir. Yeni nesil dış cephe kaplamaları arasında en beğenilen modeli oluşturan prekasat kaplamalar, hafif ve dekoratif malzeme kullanılarak imal edilir. Kendinden izolasyonlu malzemeden imal edilen malzeme ile imal edilen sistem, yaklaşık 15 cm kalınlığa sahiptir. Kullanıldığı alanlarda tuğla duvar örülmesine olan gereksinimi ortadan kaldırması sebebi ile alandan tasarruf etme şansı tanır.

Ahşap Dış Cephe Kaplama Nedir?

Ahşap cephe kaplamaları doğal bir dış cephe görünümü elde edilmesi amacı ile kullanılır. Hafif olan sistem, binaya ek yük getirmemesi sebebi ile avantajlıdır. Estetik açıdan binaya büyük kazanım sağlayan bu cephe modeli, yangına karşı dayanıksız malzemeden yapılması nedeni ile yaygın kullanım alanına sahip değildir. Ahşap dış cephelerde ısı yalıtımı detayına özen gösterilmesi gerekli olup, yapılacak yanlış uygulamalar kabarık ısınma faturaları ile karşılaşılmasına yol açabilir.

Alüminyum Kompozit Dış Cephe Kaplama Nedir?

Alüminyum kompozit dış cephe kaplamaları hafif ve ince yapıdaki düz alüminyum kompozit plaklarla inşa edilir. Isı yalıtımı ve yangına dayanım gibi ek özelliklere sahip malzemelerde imal edilebilen kompozit cepheler, farklı renkte imal edilebilme özelliği ile tasarımda mimara esnek davranma kabiliyeti kazandırır. Farklı bina dış cephe kaplama çeşitleri ile birlikte kullanılabilen alüminyum kompozit cepheler, yaygın kullanıma sahiptir.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *