İnşaat Ne Kadar Sürer?

İnşaat tamamlanma süreleri yapı ve inşaatı üstlenen firma özelinde değişir. Binaya ait kat sayısı, alan ve malzeme detayları inşaat için harcanacak süreyi etkilerken; işçilik kalemini oluşturan değişkenler yapımı üstlenen inşaat firması nezdinde değerlendirilir. İnşaat yapım süresi düzenli organizasyon, güçlü finansman ve standartlarca belirtilmiş süre sınırlandırmalarına göre çeşitlenir. İnşaat ne kadar sürer sorusuna doğru yanıt verilebilmesi için inşaat yapım aşamaları için harcanan süre ve diğer etkenler tek tek irdelenmelidir.

İNŞAAT NASIL YAPILIR?

İnşaat yapımı genel hatları ile başlıklara ayrıldığında, süreç aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Kaba inşaat yapımı
  • İnce inşaat yapımı
  • Tesisat işleri

Kaba İnşaat Yapımı

Kaba inşaat yapının temeli, taşıyıcı ve duvar sistemi ile çatı örtüsünün tamamlandığı inşaat aşamasını tanımlar. Yapının henüz ilk başlangıç aşamasından başlayan ve ana çerçevenin tamamlandığı bu süreç, aşağıda özetlenen aşamalardan oluşur:

  • Hafriyat: Binanın aplike edileceği zeminde yapılan kazı ve dolgu işlemlerini tanımlar. Bu süreçte inşaat projesinde belirtilen temel derinliğine ulaşılması için zeminin kazılması ile hafriyat süreci başlar. Kazılan toprağın inşaat sahasından nakledilmesi, temel altı ve temel sonrası yapılan dolgu işlemleri de hafriyat aşamasına ait imalatlar olarak değerlendirilir.
  • Temel: Hafriyat çalışması yapılan zeminde temel altı dolgusu yapılarak sıkıştırma işlemi yapılır ve temel imalatlarına başlanır. İmalatın ilk sürecinde grobeton dökülür. Temel demirlerinin inşa edilerek subasman seviyesine kadar beton imalatların tamamlanması için yapılan tüm imalatlar, temel aşamasında yer alır. Bozuk zeminlerde yapılacak tüm zemin iyileştirme yöntemleri, temel maliyeti ve yapım süresini etkiler.
  • Kat: Subasman seviyesi ile başlayan ve çatı örtüsünün altında yer alan son tabliyenin dökümünü kapsayan kat imalatı, bina için belirlenmiş kat adedine göre farklı süre ve maliyette tamamlanır. Temelde yapılan aplikasyon sonrası devam eden kolon, kiriş ve döşeme imalatları tamamlanarak katlar oluşturulur.
  • Çatı örtüsü: Son kat tabliyesi üzerinde seçilen çatı örtüsü ve taşıyıcı tipine uygun imalat yapılarak kaba inşaat tamamlanır. Bu süreçte ahşap veya çelik taşıyıcı sistemde çatı karkası inşa edilebilirken, çatı örtüsü için kiremit, panel veya kenet çatı sistemi gibi farklı kapatma teknikleri uygulanır.

İnce İnşaat Yapımı

İnce inşaat binanın oturulacak düzeye gelmesi için yapılan imalatların tamamını kapsar. Kaba inşaat evresinde binanın ana çerçevesi oluşmuştur. Bina özelliğine göre kaba inşaatla birlikte devam eden ince inşaat aşamalarının yapım sıralaması şu şekilde sıralanabilir:

  • Sıva: Bina duvarlarında projede belirtilen çimento veya alçı sıva işlerinin yapıldığı evredir. Kaba sıva adı verilen ilk aşama tamamlanmanın ardından şap imalatı yapılır ve boya altı ince sıva veya saten alçı ile sıva imalatı sonlanır.
  • Şap Betonu: Bina zemin kaplaması öncesi zeminde kot ve eğim gibi gereksinimler için yapılan bu aşamada, zemin durumuna bağlı olarak seçilen yüksekliklerde tesviye betonu dökülerek işlem tamamlanır.
  • Zemin Kaplaması: Boya imalatının hemen öncesinde yapılan bu aşamada, her mahal için projede belirtilen zemin kaplaması ve süpürgelik imalatı tamamlanır. Islak zeminlerde kaplama öncesi su yalıtımının yapılması gereklidir.
  • Boya: Zemin kaplaması tamamlanması ardından iç boya imalatı tamamlanarak bina son halini alır.
  • Doğrama Montajı: İnce sıva öncesinde takılan doğramalar, projede belirtildiği özellikte atölyede imal edilir ve yerlerine monte edilir. Doğrama camlarının takılması ise boya sonrasına da bırakılabilir. İnşaat ne kadar sürer sorusu için doğrama takılma zamanının ciddi belirleyici etkisi bulunmamaktadır.
  • Dış Cephe: İnce inşaatın tüm kaba inşaatın tamamlanması ile başlayan bu imalat, iç imalattan bağımsız olarak yürüyebilir. Kaba sıva ve mantolama imalatı ilk aşamada tamamlanırken, doğrama ve denizlik takılması sonrası yalıtım üstü sıva ve boya imalatı tamamlanır.

Tesisat İşleri İmalatı

Tesisat işleri elektrik ve mekanik tesisat aşamalarını ifade eder. Kaba inşaat aşamasında ve ince inşaat bitiminde yapılması gerekli tesisat işleri bulunmaktadır. Tesisat için altyapı imalatı kaba inşaat aşamasında yapılırken; armatür, vitrifiye, priz ve anahtar montajları ince inşaat tamamlandıktan sonra yapılır.

BİNA İNŞAATI NE KADAR SÜRER?

Binanın yapım süresi değerlendirilirken, yazımızın hemen girişinde değindiğimiz gibi bina özelliği ve inşaat firması gibi detaylar ön plana çıkar. Binanın kat yapısı, geometrisi ve taşıyıcı sistemi gibi özellikler; doğrudan kaba ve ince inşaat süresini etkiler. İnşaat firması ise bilgi birikimi, mali gücü ve mühendislik altyapısına göre süreci olağandan kısa sürede tamamlayabilecek organizasyonlar oluşturabilir.

Kaba İnşaat Kaç Günde Biter?

Kaba inşaatın yapım süresi hesaplanırken; hafriyat, temel ve kat imalatlarının ayrı ayrı değerlendirilmesi gereklidir. Kaba inşaatta zemin için yapılacak iyileştirme yöntemleri ve kalıp sökme süreleri, doğrudan yapım süresini etki eder. Kaba inşaatın tamamlanma süresi hesaplanırken, kat sayısına göre aşağıda her aşama için paylaşılan süreler göz önünde bulundurulmalıdır:

  • Hafriyat Süresi: Bina oturma alanı ve temel derinliğine göre değişen hafriyat süresi, yaklaşık 500 metrekare oturma alanına sahip bir bina için yaklaşık 3 gündür.
  • Temel Yapım Süresi: Temel derinliğine bağlı olarak izolasyon, kalıp ve demir işçiliği için yaklaşık 7 ila 10 gün süre yeterlidir.
  • Kat Yapım Süresi: Kat inşaatında kalıp sökümü için belirlenen standart süreler, yapım süresini etkiler. Tüm süreler göz önüne alındığında, 1 kat için yaklaşık geçecek süre 12 ila 15 gün arasında seyreder.
  • Çatı Kapatma Süresi: Bahsettiğimiz büyüklükte bir çatı için karkas ve çatı örtüsü imalatı için gereken süre yaklaşık 1 haftadır.
  • Kat Duvarı: Dış çerçeve ve iç bölme duvarların tamamlanması için 3 ila 5 günlük çalışma yeterlidir.

İnce İnşaat Kaç Günde Biter?

İnce inşaatın yapım süresi hesaplamasında, imalatların birbirini takip etmesi ve aynı anda her katta imalat yapılabilmesi sebebi ile geçecek süre değişkendir. İnşaat firmasının organizasyon becerisi, bu süreyi minimum düzeylerde tutmaya yardımcı olur. 500 metrekare oturma alanına sahip ve yaklaşık 5 katlı bir binada, ince inşaat tamamlanma süresi olarak 4 aylık bir sürenin yeterli olacağı düşünülebilir. İnşaat firması becerisi ile 4 aylık sürenin tamamı, toplam inşaat süresine etki etmez.

Tesisat İşleri Kaç Günde Biter?

Tesisat işleri yapım süresi devam eden imalatlarla birlikte yapılabilmesi sebebi ile toplam yapım süresinde fazla etkili değildir. Tüm tesisat işlerinin imalatı, genel inşaat süresinde değerlendirilir. Montaj sonrası tamirat çıkmaması halinde tesisat işleri için geçen süre, inşaat ne kadar sürer sorusunun yanıtında etkili değildir.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *