Kaba inşaatta kullanılan kalıp malzemeleri dökümü gerçekleştirilen betonu koruyana kadar muhafaza etmek amacı ile kullanılır. Kaba inşaat aşamasının başlangıcından bitişine kadar devam eden kalıp işleri, proje gereksinimleri ve maliyet beklentilerine göre farklı kaba inşaat kalıp malzemeleri ile tamamlanır. Statik proje takımında yer alan kalıp projesinde belirtilen ölçülerde betonarme yapı elemanlarının inşa edilebilmesi için doğru malzeme seçilmesi önemlidir.
Ahşap Kalıp Nedir?
Ahşap kalıp minimum sızdırmazlık ve su emme performansı veren kalıp malzemesi türüdür. Ahşabın su ile temas ettiğinde şişmesi nedeni ile ahşap kalıplar, bir projenin inşası sırasında birkaç kez yenilebilir. Kullanılmadan önce yağlanması gereken ahşap kalıp malzemelerine kalıp tahtası ve kereste örnek gösterilebilir.
Yüksek malzeme zayiatı ve işçilik maliyeti nedeni ile giderek kullanım alanı azalan ahşap kalıpların ilk yatırım maliyeti düşüktür. Darbelere karşı dayanımı zayıf olan bu sistemde su sızdırmazlık ve pürüzsüz yüzey beklentilerine karşılık bulunabilmesi için yukarıda belirttiğimiz gibi bir proje içinde birkaç kez ahşap kalıp takımı değiştirilmesi gerekir.
Plywood Kalıp Nedir?
Plywood kalıp ince ahşap tabakalarının birleştirilerek hazırlandığı ve yüzeyinin polimer membran ile kaplanarak su emme performansının artırıldığı sistemdir. Filmli ve filmsiz olmak üzere iki farklı modelin yer aldığı plywood kalıplarda, ince ahşap tabakalarını yapıştırmak için suya dayanıklı polimerik tutkal kullanılır. Ahşap kalıplara göre daha düz ve pürüzsüz yüzey elde edilebilen bu kalıp sistemi, yatırım maliyeti olarak nispeten yüksek çözüm sunar. Kullanım kolaylığı ve uzun kullanım ömrü ile sıkça tercih edilen plywood kalıpların tamiratı ise maliyetlidir.
Çelik Kalıp Nedir?
Çelik kalıp pürüzsüz yüzey elde edilmesi için yüksek performans gösteren, uzun kullanım ömürlü ve düşük malzeme zayiatına sahip kalıp sistemidir. Sıva gerektirmeyen yüzeyler elde edilmesine olanak tanıyan çelik kalıp sistemi, yüksek verime sahiptir. Sızdırmaz özelliğe sahip olan çelik kalıplar sabit ve hareketli olarak imal edilebilir. Kullanımı sırasında vinç gerekirken, korozyona karşı önlem almak adına beton gören yüzeylerine kalıp yağı sürülmesi gereklidir. Hızlı sökülüp takılabilen bu sistem ile en hızlı inşa süreci gerektiren inşaatların kalıpları, kısa süre içerisinde tamamlanır. Kullanıldığı inşaatlara geleneksel kalıp sistemleri ile elde edilemeyen inşa hızı kazandırır.
Plastik Kalıp Nedir?
Plastik kalıp beton gören yüzeyleri polyester ve fiberglas gibi malzemelerden imal edildiği kalıp elemanlarıdır. Kaset döşeme kalıbında sıkça tercih edilen bu kalıp sistemi ile perde kalıbı da imal edilebilir. Kaba inşaat kalıp malzemeleri arasında hafif yapısı ile öne çıkan plastik kalıpların özellikleri şu şekildedir:
- İstenilen ölçüye göre imal edilebilir.
- Kimyasal maddelere karşı dayanımı yüksektir.
- Geleneksel kalıp malzemelerine göre yarı yarıya düşük ağırlığa sahiptir.
- Gerekli hallerde boyutunun kısaltılması için testere ile kesilmeye uygundur.
- İmalatı için basit üretim tesisi yeterlidir.