Apartman Mı Site Mi Mantıklı?

Apartman ve site tercihinin karşılaştırması değişen yaşam alışkanlıkları sonrasında üzerinde fikir birliğine varılamayan konular arasında yer alır. Kalabalıklaşan şehirler, yoğunlaşan kent merkezleri ve artan mesai saatleri sonrası hayatımıza giren site kavramı; konut tercihlerini önemli derecede etkilemeyi başardı. Her ikisinin de kendisine özgü avantajları ve dezavantajları bulunan apartman mı site mi sorusuna yanıt olacak karşılaştırma sonuçlarını sizler için derledik. Dilerseniz sitede yaşamla ilgili daha detaylı bilgi almak için Sitede Oturmanın Avantajları ve Dezavantajları konulu yazımızdan merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz.

YAŞAMAK İÇİN APARTMAN MI SİTE Mİ DAHA UYGUN?

Site ve apartmanlarda yaşam standartları birbirinden farklıdır. Artan nüfusla birlikte değişen beklenti ve ihtiyaçlar sonucu inşa edilen siteler, klasik apartman hayatını farklı bir boyuta çevirmiştir. Müstakil evlerden apartmanlara geçiş süreci ile benzer gelişmelerin yaşandığı günümüzde, sitelerde yer alan pek çok avantaj apartmanda oturmak ile sitede oturmak arasında yapılacak tercihi zorlaştırmaktadır. Size ve ailenize en uygun yaşam alanı seçimi yapabilmeniz için, aşağıda her iki yaşam tarzının karşılaştırmasını sunulan olanaklara göre karşılaştırdık

Güvenlik Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Güvenlik açısından apartman ve site karşılaştırmasında, yarışı siteler bir adım önde tamamlamaktadır. Zorlaşan yaşam şartları paralelinde hırsızlığa karşı alınması gereken önlemler artmıştır. Sitelerde görüntüleme yöntemlerine ek görev alan özel güvenlik personelleri ile gerekli önlemler alınır. Apartmanlara da kamera sistemi kurarken, daha az kişinin yaşaması sebebi ile özel güvenlik çalıştırılması ekonomik olmamaktadır.

Sosyal İmkanlar Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Sosyal imkanlar dahilinde apartman ve site kıyaslaması da sitelerin önde tamamladığı bir alandır. Sitelerde yüzme havuzu, çocuk oyun parkları, yetişkinler için etkinlik alanları, alışveriş merkezleri, dükkan ve kafeterya gibi sadece siteye özgü olanaklar yer alır. Site sakinleri kalabalık nüfusları ve fazla sayıdaki ortak yaşam alanları ile sosyalleşme açısından apartman sakinlerine göre avantajlıdır. Apartmanlarda yaşayanlar ise kent merkezinin sunduğu sosyal imkanları, tüm muhitle ortak kullanır. Sosyalleşme açısından da apartmanda yaşam, daha dezavantajlı koşullar sunar.

Altyapı Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Altyapıya olanaklarına göre kıyaslama sitelerin lehinedir. Siteler inşa edilirken, yapım sürecinde pek çok altyapı tesisi de beraberinde inşa edilir. Doğalgaz, elektrik, kanalizasyon ve yağmursuyu sistemleri, internet ve içme suyu hizmetlerinin tamamı site sakinlerine özel olarak inşa edilir. Apartmanlarda ise mevcut altyapı sistemi kullanılır. Hızlı kentleşme sebebi ile bu imkanlar kimi zaman yetersiz kalabilmektedir.

Kent Merkezi Olanakları Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Kent merkezi imkanlarına göre karşılaştırma apartman sakinlerinin lehine gelişir. Kent merkezlerinde sağlık ve eğitim gibi tesislere olan yakınlık, apartman mı site mi sorusu için yanıtın apartmandan yana kullanılmasına yol açar. Sitelerde her ne kadar okul ve sağlık tesisi için çözümler sunulsa da tercih edilen kent merkezine uzaklık, bu hizmetlerden yararlanabilme açısından sitelere dezavantaj sağlar.

Peyzaj Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Peyzaj olanakları açısından kıyaslamada siteler daha şanslıdır. Ayrık nizam inşa edilen sitelerde, yeşil alan boyutu fazladır. Site sakinlerine özel tanımlanan bahçe gibi artılar da site sakinlerinin konforunu artırır. Düzenli peyzaj ve otopark gibi ek olanaklar ile sitede yaşam kalitesi yükselir. Kent merkezlerinde ise ortak kullanım için yapılan yeşil alanlar sitelere göre yetersizdir. Otopark da büyük problemdir.

Fiyat Yönünden Apartman ve Site Karşılaştırması

Fiyata göre apartman ve site kıyası apartmanlar lehine sonuçlanır. Sitelerde yer alan ek imkanlar ve kullanılan kaliteli inşaat malzemeleri, fiyatların apartman dairelerine göre yüksek olmasını seyreder. Ayrıca sitelerde yer alan aidat sistemi, sitenin lüks olanakları arttıkça yükselir. Apartmanlarda ise aidatlar düşük seyrederken, satın alma maliyetleri de sitelere göre daha hesaplıdır. Apartman mı site mi kıyası yapılırken, fiyat konusundaki uçurum tercihlerin apartmandan yana kullanılmasına yol açar.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *