İnşaat Proje Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnşaat projesinin yönetimi profesyonel ve uzmanlık gerektiren bir süreçtir. Başlangıç ve bitiş tarihi belirli olan inşaat projelerinin zamanında, eksiksiz ve istenen kalitede tamamlanabilmesi için doğru inşaat proje yönetimi ilkelerinin takip edilmesi gereklidir. Proje yönetimi kavramı neredeyse insanlık kadar eski olup, temelinde iş bölümlerinin doğru yapılması esasına dayanır. İyi bir proje yönetimi nasıl olmalı sorusuna yanıt aradığımız yazımızda, inşaat projelerinin nasıl hayata geçtiği hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabileceksiniz.

Proje Yönetimi Nedir?

Proje yönetimi para, zaman, insan gücü ve makine-ekipman bileşenlerini en verimli kullanarak üstlenilen projelerin beklenti doğrultusunda tamamlanması için yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir. Proje yönetimini tek bir cümle ile tanımlamak gerekirse en uygun cümle; işin tam zamanında, istenen kalite ve bütçede bitişi olacaktır. Proje inşasında tüm kaynakları verimli kullanmayı gerektiren bu süreç, üst düzey tecrübe ve yeterli teknik donanım gerektirir.

İnşaat Proje Yönetimi Nasıl Yapılır?

Proje yönetimi yapmak yüksek koordinasyon beceri ve tecrübesi gerektirir. Hedeflenen süre, bütçe ve kalitede projelerin inşa edilebilmesi için uygun iş ve makine planı yapılması sürecin temelini oluşturur. Doğru kaynakları, etkili bir şekilde kullanarak iyi bir proje yönetimi gerçekleştirilebilir. Planlamanın sistemli ve gerçekçi bir şekilde yapılması, uygulanabilirlik açısından önemlidir. İnşaat proje yönetimi için yapılan planlamaların sahip olması gerekli özellikleri şu şekilde olmalıdır:

  • Proje sonunda kapsam, maliyet, zaman, kalite ve hatta iş güvenliği konusunda en iyinin elde edilmesi hedeflenmelidir.
  • Gerçekçi iş programları yapılmalı, sürecin tamamı hesap verilebilir olmalıdır.
  • Hazırlanan iş ve makine programına uygun ekip ve ekipmanların seçilmesi, bu birimlerin üstlendikleri sorumluluğu harfiyen takip etmesi önemlidir.
  • Süreci yönetmesi için tecrübeli proje yöneticisi seçilmeli, yönetici tarafından hazırlanan programlara uygunluk her zaman kontrol altında tutulmalıdır.

İnşaat Proje Yönetimi Neden Önemlidir?

Proje yönetiminin önemi şu şekilde sıralanabilir:

  • Projenin sistematik bir şekilde inşa edilmesi sağlanır.
  • Kaynak israfının önüne geçilir.
  • Mevcut ekip, kaynak ve ekipmanla optimum iş yapılır.
  • Planlanan kontrol ve raporlama etkisi ile verimlilik yükselir.
  • İşin yetişmesi ve diğer belirsizlikler nedeniyle ortaya çıkabilecek stres önlenir.
  • Azalan maliyet etkisi ile kar marjı artar.
  • Teslimatın tam zamanında gerçekleşmesi garanti altına alınır.

İnşaat Proje Yönetimi İşleyişi Nasıl Kontrol Edilir?

Proje yönetiminin işleyişi deneyimli bir proje yöneticisi ve altında görevlendirdiği alanında uzman ekip amirlerince kontrol edilir. Projenin büyüklüğüne bağlı olarak kontrol mekanizması için ekip sayısı artırılabilir. Projenin inşaatının her aşamasında kontrol ve ölçümleme yapılırken, mevcut durum sık sık raporlanarak proje yöneticisine iletilir. Muhasebeden imalata her süreci yakından takip eden yönetici, işleyişte olası aksaklıklara zamanında müdahale ederek projenin hedeflenen doğrultuda ilerlemesini sağlar. Sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için denetim önemlidir ve tecrübeli denetleyiciler elinde inşaat proje yönetimi hedeflenen doğrultuda gerçekleşir.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *