Mimarlık Türleri Nelerdir? Mimarlık Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mimarlık çeşitleri tasarım gereksinimleri doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçlara göre ortaya çıkmıştır. Sadece bir bina ve fiziki yapı tasarlamak olmayan mimari, her yönü ile estetik bir yaşam alanı hayata geçirme sanatıdır. İnsanların her türlü faaliyetini desteklemek adına ortaya çıkan mimarlık türleri, üstlendikleri projelerle medeniyetin gelişimine katkı sağlamaya devam etmektedir. Estetik ve kullanışlılık ilkeleri doğrultusunda ortaya çıkan mimarlık çeşitleri ve arasındaki farkları sizler için derledik.

MİMARLIK NEDİR?

Mimarlık bina ve farklı fiziksel yapıları tasarlamak için kullanılan bilim dalıdır. Yeni bir eser ortaya çıkarması sebebi ile mimari, aynı zamanda bir sanat dalı olarak görülür. Ortaçağdan bu yana insanlığı etkileyen sanat akımları, mimariyi de etkileyerek bilim dalının gelişimine katkı sunmaktadır. Mimarlığın bir sanat dalı olduğunu gösteren mimarlık akımları ile ilgili yazımıza göz atarak mimarlık dünyasının insanlık için önemine tanıklık edebilirsiniz. Mimari dünyaya adım atacak olan mimarların şu becerilere sahip olması gerekir:

  • Analitik düşünebilme
  • Matematik ve fen becerilerine sahip olma
  • Güçlü iletişim yeteneğine sahip olma
  • Yüksek tasarım becerisine sahip olma
  • Estetik ve fonksiyonellik ilkelerini doğru uygulayabilme

MİMARLIK TÜRLERİ (ÇEŞİTLERİ) NELERDİR?

Mimarlık dalları estetik ve kullanışlı bir yaşam alanı oluşturmak adına zamanla çeşitlenmiştir. Günümüzde en sık çalışmalarına tanıklık edilen 8 mimarlık dalı şu şekilde sıralanabilir:

  • Dış Mimarlık
  • İç Mimarlık
  • Restorasyon Mimarı
  • Araştırma Mimarı
  • Peyzaj Mimarı
  • Şehir Plancısı
  • Aydınlatma Mimarı
  • Politik Mimar
  1. Dış Mimarlık Nedir?

Dış mimarlık bina tasarımının dış cephesi yanında her bir detayının planlanması esasına dayanan mimarlık dalıdır. Tüm yaşam alanlarının tasarlanması vazifesini üstlenen dış mimarlar, proje büyüdükçe sadece bina dış cephesi ile ilgili tasarımlara odaklanarak üstlendikleri vazifenin gerekliliklerini yerine getirebilmektedirler.

  1. İç Mimarlık Nedir?

İç mimarlık yapıların mimar tarafından bölünen veya bölünmeyen kısımlarını tasarlamaya yönelik uygulanan mimarlık dalıdır. İç mekan için ihtiyaç doğrultusunda belirlenmiş konseptleri hayata geçirmek adına görev alan iç mimarlar, binaya tüm dekorasyon imalatlarını uygulamakla sorumludurlar. Mobilyadan aydınlatmaya, duvar kaplamalarından zemin döşemelerine kadar her iç mekan detayı, iç mimarların görev alanları içine girer.

  1. Restorasyon Mimarı Nedir?

Restorasyon mimarı tarihi mirası yaşatmak için aslına uygun dokunuşlar ile yürütülecek restorasyon işlemlerinde görev alan meslek gruplarına verilen isimdir. Binaların aslına uygunluğun ön plana tutulduğu restorasyon çalışmaları, zorluk ve gerektirdiği çözümler nedeniyle restorasyon mimarlık alanında yüksek tecrübe gerektirmektedir.

  1. Araştırma Mimarı Nedir?

Araştırma mimarları geçmiş ve günümüz mimarlarının tasarım detaylarını ortaya çıkarmak adına çalışmalar yürüten mimar gruplarını tanımlamak için kullanılır. Gelişen teknolojiyi ve ortaya çıkan yeni tasarım malzemelerini takından takip eden araştırma mimarları, mimarlık türleri içerisinde günümüze vizyonları ile etkileyen önemli bir mimarlık dalı olarak öne çıkarlar.

  1. Peyzaj Mimarı Nedir?

Peyzaj mimarı altyapı ve yeşil alan yönetimine yönelik proje geliştiren mimarlık dalıdır. Peyzaj mimarları yaşam alanı oluşturmak adına şehir altyapısı ile yaşam alanının uyumunu yakalamak adına çalışmalar yürütürken, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek adına çevre düzenlemesi ve yeşil alan yönetimini başarı ile yönetir. Büyük projelerde vaziyet planlarında peyzaj mimarlarına büyük iş düşmektedir. Yaygınlaşan site yaşamı, peyzaj mimariye olan ihtiyacı günden güne artırmaktadır.

  1. Şehir Plancısı Nedir?

Şehir plancısı hızla artan nüfusa karşılık verilmesi gerekli kamu hizmetlerini ve şehir gelişimini planlamakta görev alan mimarlar için verilen isimdir. Gelişime yönelik planlanan şehirlerde ekonomik ve demografik değişimleri baz alan şehir planlamacıları, bir yandan da kent ile çevre uyumuna da dikkat etmek zorundadır. Kentlerin siluetini korurken artan nüfusun barında ve altyapı ihtiyaçlarının karşılanması, şehir planlamacılık mesleğinin en zor sınavını ortaya koymaktadır.

  1. Aydınlatma Mimarı Nedir?

Aydınlatma mimarı büyüyen projelerde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda gelişen ve ışığın doğru kullanımına yönelik çözümler sunan mimarlık dalıdır. Teorik bilgilerin yanında deneyimleri ile de projelere büyük katkı sağlayan aydınlatma mimarları, değişen yapı tasarımlarına en iyi adaptasyonu sağlamakla yükümlüdür.

  1. Politik Mimar Nedir?

Politik mimari disiplin ve toplum örgütlenmesinde rol alan, günümüz dünyasının ortaya çıkardığı gereksinim sonucu var olan bir mimarlık türüdür. Kent veya ülkenin siyasi kararları ve yürüttüğü politikalar sonucu ortaya çıkan mimari ihtiyaçları karşılamaya yönelik çalışmalar yürüten politik mimari, tarih boyunca var olan fakat isimlendirmesi yeni yapılan mimarlık türleri arasında yer alır.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *