İnşaat Sözleşmesi Nedir? Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Nelere Dikkat Edilir?

12 Mayıs 2021by tebegroup_editor0

İnşaat sözleşmeleri yapımı gerçekleştirilecek yapılara ilişkin müteahhitler ile arsa sahiplerinin hakları için sınırların çizildiği yasal evraklardır. Hayata geçirilecek taşınmaz eserin özellikleri, yapım şartları ve sözleşme taraflarının yasal yükümlülükleri ile hakları; karşılıklı imzalanan inşaat sözleşmesi ile belirlenir. Tarafların sözleşme şartlarına uymamaları halinde cezai yaptırımlarında da yer aldığı bu evraklar imzalanmadan, arsa üzerine planlanan yapının inşa edilmesi söz konusu olmamaktadır.

İnşaat Sözleşmesi Nedir?

İnşaat sözleşmesi arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan, arsa sahibinin belirli bir pay karşılığında arsası üzerine müteahhidin bağımsız alan inşa etmesine izin verdiği istisnai bir sözleşmedir. Sözleşmede müteahhidin taahhüdü yer alırken, arsa üzerine inşa edilecek bağımsız bölümlerden arsa sahibinin ne şekilde yararlanacağı da belirtilmektedir.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde dikkat edilecek hususlar şöyle sıralanabilir:

  • Sözleşmelerin resmi statü kazanması için tapu dairelerince ya da noterlerce düzenlenmesi gereklidir.
  • Sözleşmeye konu olan arsanın üzerine inşaat yapılmasına uygun olması gereklidir.
  • Sözleşmede taahhüt altına alınan yapının inşaatı için projelerin hazırlanarak belediyece tasdik edilmesi gereklidir.
  • Sözleşme ile ruhsat alma sorumluluğu müteahhide bırakılmışsa, arsa sahiplerinin vekaletinin müteahhide verildiğini gösteren madde sözleşmede yer almalıdır.
  • Kat irtifakı tesisi, sözleşme tarafları, harçları üstlenecek taraf ve inşaatın tamamlanma süresi gibi ayrıntılar sözleşmeye eklenmelidir.
  • İnşaatta kullanılacak malzemeler ve arsa sahibine ait bağımsız bölümlerin nasıl inşa edileceği sözleşmede ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır.
  • Sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyen taraflara uygulanacak cezai yaptırımlar sözleşmeye eklenmelidir.
  • İnşaatın bitmesi sonrası bina veya sitenin nasıl yönetileceği ile ilişkin hazırlanan planlar sözleşmede yer almalıdır.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde Daire Paylaşımı Nasıl Belirlenir?

Kat karşılığı yapılan sözleşmede daire paylaşımı ayrıntılı olarak ele alınır. Arsanın imar durumu ile ilgili alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanan mimari taslaklar doğrultusunda arsa sahibine verilecek olan bağımsız alanlar, sözleşmede belirtilir. Sözleşme eklerine arsa sahibine verilen bağımsız bölümlerin işlenmiş krokisi eklenir. Ayrıca, ilgili bağımsız bölümlerin hangi malzemeler ile ne şekilde inşa edileceği de sözleşmede tüm ayrıntıları ile yer alır.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Gecikme Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde gecikme tazminatı ayrı bir madde olarak eklenir. Maddede müteahhit, girdiği taahhüt için süre belirtmekle yükümlüdür. Belirtilen süreler dahilinde taahhüdün yerine getirilmemesi halinde üstleneceği yasal yükümlülükleri sözleşmede ayrıntılı olarak belirtir. Bahsi geçen cezalar taahhüt süresini aşan sürelere yönelik kira ödemelerinin üstlenilmesi yanında gecikme tazminatı olarak belirlenen ve yüzdesel olarak bir oran ile tanımlanmış bir oran dahilinde hesaplanacak cezaları da içerir. Bahsi geçen cezai yaptırımlar doğrultusunda müteahhitler, zamanında teslim etmedikleri yapılarla ilgili gecikme süresi zarfında hesaplanan cezai sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür. İnşaat sözleşmesi noter veya tapu dairesi nezdinde yapıldığında kanuni geçerliliğe sahip olup, cezai şartlarla ilgili uyuşmazlıklar için mahkemeye başvurulabilir.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *