Dış cephelerde mantolama uygulaması ısıl konfor ve enerji tüketim gerekliliklerinin sağlanması adına yapılır. Yaşam alanlarını ısıtma/soğutma ihtiyaçları için düşük enerji kullanımı sağlayan dış cephe mantolama, sadece bütçeyi değil yaşam alanlarının konforunu artırmaya da destek olur. Doğru uygulama yapıldığında enerji tasarrufu açısından önemli kazanımlar elde edilen uygulamanın pek çok farklı avantajı bulunur.
Dış Cephe Mantolama Nedir?
Dış cephe mantolama yapıların dış cephe olarak adlandırılan dış yüzeylerinin çevresel etkilere karşı korunması amacı ile yapılır. Basit ifade ile binanın dış etkiler nedeniyle ısı kaybını minimum seviyeye çekmek için yapılan mantolama uygulamaları, cephelerin ısı yalıtım malzemesi ile kaplanması esasına dayanır.
Dış Cephe Mantolama Neden Yapılır?
Mantolama yapma nedeni birden fazla ihtiyaca karşılık verir. Artan nüfus ve yapılaşma etkisi ile enerji kaynaklarının hızla tükenmeye başlaması, mevcut kaynakların kontrollü kullanımına yönelimi artırmıştır. Ülkemizde enerji kimlik belgesi ve ısı yalıtım uygulamalarının zorunlu tutulması, kaynakların kontrollü kullanımına yönelik atılan adımlara verilebilecek iki güzel örnektir. Yapılan araştırmalar ve gözlemler enerji kaynaklarının en çok bina ve endüstriye tesislerce tüketildiği göstermiş, bu alanda adımlar atılmasına yol açmıştır.
İklim ve mevsim farklılıklarına bağlı olarak ısınma ve soğutma gereksinimleri için farklı nitelikte enerji kaynakları tüketilmektedir. Yapıların dış yüzeylerinin doğrudan çevresel etmenlerle karşı karşıya bırakılması, istenen enerji tasarrufunun elde edilmesine engel teşkil etmektedir. Mantolama uygulamaları ile yapılar iklim şartlarına karşı muhafaza edilerek, geleneksel inşaat malzemelerinin ısıl geçirgenlik yönündeki zayıflıklarının kapatılması amaçlanır.
Mantolama Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Dış cephede mantolama yapmanın avantajları sadece tasarruf edilen ısıtma ve soğutma faturaları değildir. Yapının dış etkilerce görebileceği zararları minimize eden mantolama uygulaması, yapıyı oluşturan bağımsız bölümlerin de yoğuşma ve terleme gibi nedenlerden dolayı zarar görmesini engeller. Mantolama yaptırarak aşağıda sıralanan artılardan yararlanabilirsiniz:
- Binanın ısı kaybı önlenerek enerji sarfiyatından tasarruf edilir.
- Azalan enerji sarfiyatı, havaya yayılan karbondikoksit salınımını azaltarak hava kirliliğinin azalmasına katkı sağlanır.
- Binalarda ısı farkı nedeniyle meydana gelen yoğuşma önlenerek, beton ve demir donatı gibi yapı malzemeleri korunur.
- Soğuk-sıcak farkı nedeni ile binada oluşan rutubetin önüne geçilerek yaşam konforu artırılır.
- Dış etkilere karşı korunan cephelerin kullanım ömrü uzar ve bakım-onarım maliyetinden tasarruf edilir.
- Binaya kazandırılan katma değer ile satış fiyatı yükseltilir.
Dış Cephe Mantolamada Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Mantolamada kullanılan malzemeler iki farklı grupta incelenebilir. Sistemi oluşturan ilk malzeme grubu, ısı yalıtım levhası olarak bilinen ve ısıl geçirgenliği azaltan farklı hammaddeden imal edilen plakalardır. Dış Cephe Isı Yalıtım Malzemeleri isimli yazımıza göz atarak piyasada EPS, XPS ve taşyünü olarak isimlendirilen levhalar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Bahsi geçen levhaların yapıştırılması, boyaya hazır hale gelmesi ve boyanması aşamalarını kapsayan ikinci grup malzeme ise dış cephe kaplama ve boyaları olarak adlandırılır. Mineral esaslı olan sıva ve yapıştırma malzemeleri genellikle akrilik esaslı boyalar ile kapatılarak dış cephe mantolama imalatı tamamlanmaktadır.