Doğrusu ve Yanlışı ile Site Yöneticisi Seçimi: Site Yöneticisi Nasıl Seçilir?

21 Mayıs 2021by tebegroup_editor0

Sitelere yönetici seçimi yanlış veya eksik bilinenler nedeniyle tartışmalara yol açan pek çok şaibeli işlemi beraberinde getirir. Toplu yaşam kurallarının belirlenmesi ve sitede ortak alan kullanımından yapılacak bakım-tamirat kararlarının verilmesi kadar pek çok konuyu ilgilendiren site yöneticisi seçimi, Kat Mülkiyeti Kanunu 35. maddesinde ayrıntılı olarak işlenmiştir. Yaşam alanlarınız için yönetici seçerken haklarınızı ve uygulamanın kanuni yönlerini yazımızda sizler için derledik. Dilerseniz yönetici seçimi öncesi Site ve Apartman Ortak Kullanım Alanları Nasıl Belirlenir isimli yazımıza göz atarak, ortak alanlar üzerindeki haklarınızı öğrenebilirsiniz.

Sitelere Yönetici Ne Zaman Seçilir?

Sitelerde yöneticinin seçilme tarihi kat malikler kurulunun toplanması ile belirlenir. Her yıl en az 1 kez toplanmak zorunda olan kurul, ilk olağan toplantıda yönetici seçimi yapabilir. Sayı ve arsa çoğunluğunun sağlanamayarak yönetici seçiminin yapılamaması halinde ise en az 7 gün sonra yapılabilen ikinci toplantıda seçim tamamlanmaya çalışır.

Kat Malikleri Kurulu Toplantısı Ne Zaman Yapılır?

Kat malikler kurulu toplantısı için yılda en az 1 kez toplanma şartı getirilmiştir. Oluşturulmuş yönetim planlarında toplantı için tarih belirtilmemesi halinde, her takvim yılının ilk ayında kat malikleri kurulu toplantısının yapılması gereklidir.

Site Yöneticisi Seçimi Nasıl Yapılır?

Siteye yönetici seçmek ile ilgili hususlar Kat Mülkiyeti Kanunu 34. madde esaslarına göre belirlenir. Yönetici seçimi için ana gayrimenkulde 8 veya daha fazla bağımsız bölümün olması halinde zorunluluk getirilmiştir. Yöneticiler ana gayrimenkulden seçim yapılabileceği gibi dışarıdan farklı bir kişiye ya da üç kişilik bir kurula yöneticilik görevi verilebilmektedir.

Yönetici seçiminde hem sayı, hem de arsa payı olarak çoğunluğun sağlanması gereklidir. Kat Malikleri Kurulu’nda bahsedilen iki çoğunluk sağlanması halinde seçim tamamlanabilir. Yönetimde anlaşılamaması ve yönetici tayin edilememesi halinde ise gayrimenkulün bulunduğu adresin bağlı olduğu sulh mahkemesine başvurularak yönetici tayin edilmesi istenebilir.

Site Yöneticisi Seçimi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Site yöneticilerinin seçilme periyodu kat malikleri kurulu toplantısına göre belirlenir. Toplantı yılda en az 1 kez yapılmak zorunludur. Yöneticiler de 1 yıllık periyotlarda seçilmektedir.

Site Yöneticisi Görevleri Nelerdir?

Site yöneticisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Binaların korunması
  • Bina bakım ve temizliği
  • Teknik ve onarım işleri içi para toplanmasının sağlanması
  • Toplanan paraların idaresinin yapılması

Site Yöneticisi Seçerken Kiracı Oy Kullanabilir Mi?

Site yönetici seçiminde kiracının oy hakkı bulunmamaktadır. Kiracılar Kat Mülkiyeti Kanuna göre yönetim kurulu toplantılarına katılma hakkına sahiptir. Görüş ve önerileri için Divan başkanı tarafından konuşma hakkı tanınması halinde kiracılar, toplantıda görüşlerini ifade edebilmektedir. Yönetici seçimi için oy kullanma hakkı bulunmamakla birlikte, ev sahibinden vekaletname şartı alınması bu duruma istisnadır. Ev sahibi kiracısına vekaletname vererek yönetici seçimlerinde oy kullanmasının yolunu açabilir.

Site Yönetici Seçimi Uyuşmazlıkları Çözümünde Yetkili Mahkeme Nedir?

Site yönetici seçiminde görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Site yönetici seçimi için usulsüzlük ya da oy çokluğunun sağlanamaması gibi tekrar eden problemler için gayrimenkul ya da sitenin bağlı olduğu il/ilçe Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunulabilir.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *