İnce İnşaat Malzemeleri Nelerdir?

23 Mayıs 2021by tebegroup_editor0

İnce inşaatta kullanılan yapı malzemeleri kaba inşaat aşamasında inşa edilen yapısal sistemi kaplama amacı ile kullanılır. Mimari öğeler olarak da isimlendirilebilen ince inşaat malzemeleri; bina tesisat ve taşıyıcı sisteminin gizlenmesi amacı için kullanılır. Yapılara son dokunuşların bu malzeme grubu ile yapılması nedeni ile seçilen her malzemede kalite öncelik olmalıdır. Kaba inşaat aşamasının tamamlanması ardından ince inşaat için kullanılan malzemelere ilişkin bilgileri yazımızdan edinebilirsiniz. Dilerseniz Kaba İnşaat Kalıp Malzemeleri Nelerdir isimli yazımıza giriş yaparak, ince inşaat öncesi yapılarda taşıyıcı sistemin inşasında kullanılan malzeme grubu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

İnşaatta İnce İşler Nelerdir?

İnşaatta ince işler kalemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Duvar
  • Sıva
  • Boya
  • Zemin tesviye
  • Zemin kaplama
  • Tavan kaplama
  • Kapı ve doğramalar
  • Su ve ısı izolasyonu

Duvar Malzemeleri Nelerdir?

Duvar malzemeleri yapının ana iskeletinin tamamlanması için kullanılan malzeme grubudur. Binaların ana ve bölme duvarları için tuğla, gazbeton ve bims gibi yapı malzemeleri yanında alçıpan ve betopan gibi malzemelerden yararlanılabilir.

Sıva Malzemeleri Nelerdir

Sıvada kullanılan malzemeler ikiye ayrılabilir. Çimentolu sıva olarak bilinen imalatta kaba ve ince sıva için çimento yanında kum kullanılmaktadır. Alçı sıvada ise kaba ve saten alçı kullanılır.

Boya Malzemeleri Nelerdir?

Boya malzemeleri dış ve iç cephe boyaları olarak sınıflandırılır. Dış cephede plastik, silikon ve akrilik esaslı boyalar kullanılmaktadır. İç cephede ise tavan ve duvar boyası olarak sınıflandırma yapılırken, markalara ait farklı özellikte duvar boyası alternatifleri bulunmaktadır.

Zemin Tesviyesi Nasıl Yapılır?

Zemin tesviyeleri şap betonu ile yapılır. Şap betonunu oluşturan malzemeler çimento, kum ve sudur. Şap betonları döşeme kalıp işçiliği kaynaklı kot farkını gidererek zemini benzer kota getirmek için atılır. Zemin kaplaması altına atılan şap betonu için yükseklik, kalıp işçiliğine bağlı olarak değişmektedir.

Zemin Kaplama Malzemeleri Nelerdir?

Zemin kaplamada kullanılan malzemeler zengin çeşitliliğe sahiptir. Klasik konutlarda seramik, mermer, granit ve laminant parke ile zemin kaplaması yapılmaktadır. Hastane, okul, laboratuvar, vb. alanlarda ise PVC kaplama gibi özel malzemeler ile zemin kaplaması yapılmaktadır.

Tavan Kaplaması Nasıl Yapılır?

Tavan kaplamaları klasik sıva ve boya ile yapılabildiği gibi asma tavan sistemi ile yapılabilir. Asma tavan için taşyünü panel, alçıpan levha ve metal asma tavan gibi imalatlardan yararlanılır.

Kapı ve Doğrama Malzemeleri Nelerdir?

Kapı ve doğrama malzemeleri ahşap, PVC ve alüminyum olarak en sık kullanılan malzeme grubundan örnek verilebilir. Mahallin özelliğine ve yapının kullanım amacına bağlı olarak kapılar ve ara bölmeler için kompakt lamine ile doğrama imalatı yapılabilmektedir.

Su İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?

Su izolasyonunda kullanılan malzemeler, imalatın yapıldığı alana göre değişebilir. Temellerde sıkça membran ile yalıtım tercih edilirken, ıslak mahallerde sürme su yalıtım malzemeleri tercih edilmektedir. Sürme yalıtım malzemeleri ise akrilik ve çimento bazlı özelliğe sahiptir.

Isı Yalıtım (Mantolama) Malzemeleri Nelerdir?

Mantolama malzemeleri taş yünü veya strafor olarak isimlendirilen EPS, karbon takviyeli EPS ve XPS’tir. İnce inşaat malzemeleri arasında önemli yer tutan ısı yalıtım malzemeleri için ayrıntılı bilgiye Dış Cephe Isı Yalıtım Malzemeleri isimli yazımızdan ulaşabilirsiniz.

tebegroup_editor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *