İç Mekan Tasarımı Nedir? Nasıl Yapılır?

26 Mayıs 2021by tebegroup_editor

İç mekanlarda tasarım belirlenmiş bir konsept doğrultusunda mekanların her detayına uyarlanır. İç mimarlık çalışmaları arasında yer alan ve yaşam alanlarının iç detaylarının tamamına dokunan tasarım ayrıntıları, güçlü bir hayal gücü ile muhteşem sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. İç mekan tasarımı yaparken tüm iç mimarlık tekniklerinin kullanılması ve doğru bakış açıları ile iyi hayal güçlerinin birleştirilmesi gereklidir. Tasarımcının zengin bir hayal gücü ile birlikte iç mekana yaklaşımı da önemlidir. Bakış açısına bağlı olarak tasarım yapının tamamı ile bütünleşik olacak şekilde yapılabildiği gibi yapının genelinden bağımsız bir yaklaşım da tercih edilebilir.

İç Mekan Tasarımı Nasıl Yapılır?

İç mimari tasarım yapımı projeyi hayata geçiren iç mimarın bakış açısı ve müşteri beklentilerine göre şekillenen işlem adımlarının takibi ile gerçekleşir. Tasarımı üstlenen iç mimarın zengin hayal gücü ile düşündüğü tasarımı defalarca zihninde canlandırması, mekan özellikleri ve müşteri beklentileri ile uygun olduğunu teyit etmesi gereklidir. Tasarıma son şeklini vermeden önce farklı bakış açılarına göre yapılan çalışmalara göz gezdirilmesi, yaşam alanlarının duyarlı ve kullanışlı bir hale dönüştürüldüğünden emin olması gerekir. İç mekan tasarımlarında mekanları istenen çözümlerle buluşturacak 4 kategorik ayrım şu şekilde sıralanabilir:

  • Işık
  • Yüzey
  • Nesne
  • Düzlem

İç Mekan Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

İç mekanları tasarlarken dikkat edilecekler maddeler halinde aşağıda sıralanmıştır:

  • Tasarımda mekanların bir kimlik kazanması hedeflenmelidir.
  • Mekan tipolojisinin belirlenmesi ve tasarıma kullanıcı ile mekan ilişkisi kurularak başlanması gereklidir.
  • Müşteri briefleri doğru anlaşılmalı ve hayal gücü ile mekanlara uyarlanan tasarımlarda optimum çözüm aranmalıdır.
  • Mekan tasarımında seçilen malzemelerde yatırım maliyeti ile birlikte bakım ve onarım giderleri de düşünülmelidir.
  • Modern ve yenilikçi malzemelerden yararlanılarak sürdürülebilir iç mekan tasarımları hayata geçirilmelidir.

İç Mekan Projelendirme Aşaması Nasıl Yapılır?

İç mekan projelendirilmesi çalışılan mimarlık ofisinin eskiz çalışmaları ile başlar ve ideal çözümü içeren nihai çalışmaya kadar devam eder. İstenen tasarımın hayata geçirilebilmesi adına defalarca kez yenilenebilen çalışmalarda belirli bir sıralama takip edilerek iç mekanın son tasarım çalışmasına geçilir. İyi bir planlama ile ortaya konacak tasarımlarda mimarlık ilkelerinin tamamına uygun tasarımlar oluşturulabilmesi için aşamalar şu şekilde ilerleyebilir:

  1. Mimarlık ofisi müşteri taleplerini dinler ve anlamaya çalışır. Müşterinin istediklerini dikkatlice kaydederek mekanı tanıma aşamasına geçer.
  2. Mekanı gözlemlemenin yanında projelerini de tek tek inceleyen iç mimar, mekanın kullanım amacını doğru olarak anlayarak müşteri beklentileri ile harmanlar.
  3. Mekan için düşündüğü ve mekan kullanım amacı ile müşteri beklentileri ile örtüşen tasarımlar için eskiz çalışmaları oluşturmaya başlar. Fonksiyonel, şık ve bütçeye uygun tasarımlar oluşturulması ardından 3D modelleme ile tasarımı canlandırarak müşteri onayına sunar.
  4. 3D modelleme yardımı ile müşteri alacağı sonucu daha iyi gözlemleyebilir. Mimarın hayal gücüne bağlı olarak renklendirme, mobilya ve tavan-duvar-zemin kaplama detaylarının belirtildiği tasarımlar müşteri tarafından kolayca anlaşılarak, her yönü ile onay alması sonrası iç mekan tasarımı hayata geçirilir.

tebegroup_editor