Dış cephe boyalarında seçenekler mevsimsel koşullara bağlı olarak farklı özellikte alternatiflerle çeşitlendirilmiştir. Yapı malzemelerini koruma ve yapının mimari albenisini kazandırmak adına kullanılan dış cephe boya malzemeleri, yüzeylere yapılan doğru analiz sonrası seçilmelidir. Hem estetik hem de koruyucu özellikte ürün seçeneklerinin bulunduğu boya kategorisinde malzeme seçimi kadar uygulamanın da doğru yapılması önemlidir.
Dış Cephe Boyalarının Özellikleri Nelerdir?
Cephe boyalarının özellikleri dış koşullara karşı uygulandıkları yüzeyleri uzun süre koruma beklentisi üzerine geliştirilmiştir. Uygulanan alanı mevsimsel ve ultraviyole etkilere karşı koruyan boyalar, binalara estetik kazandırmak adına farklı renklendirme ve farklı kaplama malzemeleri ile birlikte kullanılır. Cephelerde en çok kullanın boya malzemelerinin özellikleri ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Dış etkilere karşı dayanıklıdır.
- Uzun ömürlüdür.
- Esneklikleri yüksektir.
- Ultraviyole ışınlarına karşı dayanıklıdır.
- Her sıcaklıkta uygulanabilir.
Dış Cephe Boya Çeşitleri Nelerdir?
Cephelerde kullanılan boya seçenekleri aşağıda sıralanmaktadır:
- Silikon esaslı dış cephe boyaları
- Akrilik dış cephe boyaları
- Grenli (Tekstürlü) dış cephe boya kaplamaları
Silikon Esaslı Dış Cephe Boya Özellikleri Nelerdir?
Silikon esaslı cephe boyaları duvarları sürekli kuru kulan özel yapıya sahiptir. Silikonlu yapının etkisi ile duvar nemini önleyen silikon esaslı boyalar, uygulandıkları yüzeye bütünleşerek işçilikten tasarruf etme şansı sunar. Dış etkilere, kirlenmeye, güneş ışınlarına ve darbelere karşı yüksek dayanım özelliklerine sahip olan silikon esaslı boyalar, dış cephelere %10 sulandırılarak iki kat halinde uygulanır.
Akrilik Dış Cephe Boya Özellikleri Nelerdir?
Akrilik cephe boyaları uygulanan yüzeye yüksek aderans gücü ile tutunur. Atmosfer koşullarına karşı yüksek direnç gösteren boyalar, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Silikon boyaların aksine nefes alma özelliği bulunan akrilik cephe boyaları, yüzeyde oluşan nemin dışarı atılmasına olanak tanır. Sağlam, kuru ve temiz yüzeylere uygulanan boyalar en az 5 derece, en fazla 30 derece hava sıcaklığında yapılır. Astar ile uygulandığı aderansı artan boyalar fırça veya rulo ile uygulanabilir.
Grenli Dış Cephe Boya Kaplamaları Özellikleri Nelerdir?
Grenli cephe boya kaplamaları yüzeye desen vermek amacı ile uygulanır. Dekoratif kullanım amacına yönelik olarak geliştirilen grenli boyalar; güneş ışınlarına, darbelere ve sürtünmelere karşı yüksek mukavemet gösterir. Su veya tiner ile inceltilmeyen grenli boyalar rulo ile uygulanır. Alt yüzeyinin astarla hazırlanması gereken boyalar kuru ve temiz yüzeylere uygulanmalıdır. 5 ila 30 derece arasındaki hava sıcaklıkları, grenli boya uygulaması için optimum hava sıcaklığı aralığını tanımlar.
Dış Cephe Boyası Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dış cephe boya uygulamasında dikkat edilecekler şu şekildedir:
- Tüm cephede aynı marka boya ve benimsenen sistem kullanılmalıdır.
- Boya yüzeyi temiz ve kuru olmalıdır.
- Boyaların karıştırma işlemleri doğru ürünler ile ambalajlarında yapılmalıdır.
- Seçilen boya ambalajında yazan talimatlara uyulmalı, istenen sıcaklık ve uygun inceltme oranlarına sadık kalınmalıdır.
- Aderansı artırmak için parlak yüzeyler matlaştırılmalıdır.
- Dış cephe boyası olarak seçilen malzemenin uygulama talimatlarına harfiyen uyulmalıdır.