İnşaat Ustalık Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

1 Haziran 2021by tebegroup_editor

İnşaat ustalık belgeleri 2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından zorunlu tutuldu. Yeni düzenleme ile yapılarda görev alan ustaların sertifika almasına yönelik uygulama başlatıldı. Özel sektörde ve kamuda iş yapan müteahhitlerin de belgesiz usta çalıştırmamaları yönünde yaptırımların yer aldığı yeni düzenlemeyle birlikte inşaat ustalık belgesi dönemi fiili olarak başlamış oldu. 6 yıllık bir süre zarfında hayatımızda yer alan uygulamaya ilişkin belgelerin nasıl ve nereden alındığı ile ilgili merak edilen detayları yazımızda sizler için derledik.

İnşaat Ustalık Belgesi Nedir?

İnşaat ustalık belgesi tehlikeli ve çok tehlikeli sektörler arasında yer alan inşaatlarda görev alacak personellerin yeterliliğini gösteren belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi olarak da düşünülebilen bu belge ile inşaatlarda usta olarak görev alan her personelin; üretim planlama ve mesleği ile ilgili pratik hesaplamalar yapabilmesi hedeflenmiştir.

İnşaat Ustalık Belgesi Nereden Alınır?

İnşaat ustalık belgelerinin alındığı yer belgelendireme kuruluşlarıdır. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme firmalarından belge alınabilir.

İnşaat Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi alınması iki aşamalı bir prosedürün tamamlanması gereklidir. Bireysel olarak belge almak isteyen ustalar, müteahhitlerden alacakları yazı ile “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” başvurularını yapabilirler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine yapılacak başvurular tek başına yeterli olmayıp, sürecin devamında tamamlanması gerekli işlemler MYK yetkili belgelendirme kuruluşlarında yürütülmektedir.

Belgelendirme kuruluşları, ustalık belgesi için online veya fiziki katılım gerektiren kurslar düzenlemektedir. Başvuru için istenen belgeleri tamamlayan ustalar, kurslara katılım gösterirler. Kıs sonrasında ise bilgilendirmesi yapılan sınava katılım gösterilmesi gereklidir. Sınavlarda ise genel inşaat bilgisi ölçümü yapılmakta olup, iş sağlığı ve güvenliği konularında da bilgiyi ölçmeye dayalı sorular bulunmaktadır. Sınavlarda başarı gösteren adaylar mesleki yeterliliklerini kanıtlamış kabul edilir ve ustalık belgesi almaya hak kazanır.

İnşaat Ustalık Belgesi Almanın Avantajları Nelerdir?

Ustalık belgesi almanın avantajları hem inşaat sektörü, hem de çalışan ustalara yönelik pek çok artıyı barındırır. Avrupa Birliği standartlarına ulaşma bakımından önemli bir kilometre taşı olan mesleki yeterlilik belgeleri, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda farkındalığı artırarak iş kazalarının önüne geçmede önemli rol üstlenmektedir. MYK belgeli usta çalıştıran işletmelere de SGK masraflarını karşılama adına devlet katkısı bulunmakta olup yaklaşık 48 ay bu destekten yararlanmak mümkündür.

İnşaat Ustalık Belgesi Fiyatları Nedir?

İnşaat ustalık belgelerinde fiyatlar meslek koluna bağlı olarak değişmektedir. Sınav ücretine ek olarak sınavlı/sınavsız belge yenileme ücretleri de farklıdır. Sınavsız belge yenileme ücreti 200 TL olarak belirlenirken, sınavlı belge yenileme ücreti 1.070 TL’dir. Bazı mesleklere göre inşaat ustalık belgesi güncel fiyatları şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Ahşap Kalıpçı (Seviye 3): 320 TL
  • Alçı Sıva Uygulayıcısı (Seviye 3): 440 TL
  • Duvarcı (Seviye 3): 440 TL
  • İnşaat Boyacısı (Seviye 3): 320 TL
  • PVC Doğrama Montajcısı (Seviye 3):440 TL

tebegroup_editor