Dış Cephe Granit Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

7 Haziran 2021by tebegroup_editor

Dış cephelerde seramik kaplama yapımı için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bina cephelerinde şık çözümler arayanların tercihi olan dış cephe granit seramik kaplama, yapıştırma veya mekanik sistem ile monte edilmektedir. Farklı ölçülerde üretilen cepheye uygun granit seramikler, farklı cephe kaplamaları ile birlikte kullanılarak istenen hareketlilik yapılara kazandırılmaktadır.

Yapıştırma ile Dış Cephe Granit Seramik Kaplama

Cepheye yapıştırma ile granit seramik kaplama işlemleri daha çok düşük yüksekliğe sahip cephelerde tercih edilir. Birkaç katlı yapılarda ve bahçe duvarlarında klasik yapıştırma malzemeleri ile granit seramik kaplaması uygulanabilmektedir. Uygulama için izlenecek işlem sıralaması şu şekildedir:

  • Dış cepheler 400 dozlu kireçsiz çimento harcı ile mastarında sıvanır.
  • Kuruyan cepheye aderansı artırmak için astar uygulanır.
  • Kaplama için özel flex granit yapıştırıcı sürülür ve tarak çekilir.
  • Harcın sürülmesini takip eden 10 ila 15 dakikalık sürede granit seramikler cepheye yapıştırılarak uygulama sonlandırılır.

Mekanik Sistem ile Dış Cephe Granit Seramik Kaplama

Mekanik sistemle cephede granit seramik kaplaması için iki farklı yol bulunur. Her iki yolda da alüminyum esaslı taşıyıcı sistemler cepheye ölçüye uygun şekilde monte edilir. Ankraj üzerlerine yapıştırma veya geçmeli şekilde granit seramik kaplaması yapılabilir.

Cephede kullanılacak seramiğin ebadı, taşıyıcı sistemin ölçülendirmesinde kullanılır. Yapıştırma yönteminde cepheye ilk olarak ankrajlar sabitlenir ve ankrajlara boydan boya alüminyum profiller döşenir. Kullanılan yapıştırıcı yardımı ile taşlar belirli kotta yapıştırılırken, komşu taş ile araya metal derz profili kullanılarak su yalıtımı sağlanır. Geçmeli sistemde ise granit seramikte özel yuvanın açılması gereklidir. Fabrikadan yuvalı şekilde gelen seramikler altyapıya asma yolu ile sabitlenerek uygulama tamamlanır.

Dış Cephede Hangi Granit Seramik Kullanılmalıdır?

Dış cephede kullanılacak granit seramik malzeme çevresel şartlar uyum sağlayabilecek özellikte olmalıdır. Klasik yer seramikleri tercih edildiğinde renk solması ve olumsuz hava şartlar sebebi ile deformasyona uğraması olasıdır. Satın alacağınız dış cephe seramiklerinde şu özelliklerin bulunması istenir:

  • Dört mevsim hava koşullarına karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Su geçirmeye karşı minimum dereceye sahip olmalıdır.
  • Sıcak ve soğuk hava geçişlerine karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Güneş ışınlarında rengini kaybetmeyecek özellikte bulunmalıdır.

Dış Cephe Granit Seramik Kaplama Isı ve Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Dış cephe seramik kaplamada yalıtım uygulaması kaplamanın altında tamamlanır. Mekanik sistem ile yapılan uygulamalarda yaygın olarak taş yünü kullanılır. Cephede ankrajların monte edilmesi ardından taş yünü döşemesi yapılarak binanın ısı yalıtım gereksinimi karşılanır. Su yalıtımında ise taş yünü üzerine Tyvek örtü kullanılır. Tyvek tüm ısı yalıtım malzemesini kaplarken, ek yerlerinde Tyvek bandı kullanılması gereklidir. Uygulamada iki Tyveki birleştirilirken zımbalama kullanılsa da yapılan bu uygulamanın doğruluğu tartışmalıdır. Taş yünü ve tyvek yardımı ile yapılan yalıtım ardından taşlar monte edilerek dış cephe granit seramik kaplama uygulaması tamamlanır.

tebegroup_editor