Mimari tasarım belirli bir kural çerçevesinde, işlevsel ve estetik mekan tasarımlarının hazırlanmasıdır. Yapılar, yollar, mobilyalar ve hayatımızı etkileyen pek çok objede bahsedilen yaklaşımlar doğrultusunda tasarımlar hayata geçebilmektedir. Tasarımı hayata geçirecek mimara ve gelen taleplere göre belirlenen bu alanda temel amaç, isteneni en fonksiyonel ve estetik şekilde hayata geçirmektir.
Mimari Tasarım Hangi Faktörlerden Etkilenir?
Mimari tasarımı etkileyen faktörler mimarla ve tasarımı yapılacak yapının özellikleri ile ilişkilidir. Yaşam alanı tasarlayan mimarlar, hayata geçirmeye hazırlandıkları tasarımlarında şu kriterlerden etkilenirler:
- Sahip oldukları bilgi birikimi, tecrübe, beceri ve hayal gücü
- Tasarlanacak yapının işlevi
- Tasarımı isteyen müşterinin talep ve beklentileri
- Güncel mevzuatlar
- Bütçe
- Estetik özellikler
Mimari Tasarım Nasıl Olmalıdır?
Mimari tasarımda olması gerekenler çağlar öncesinde bulunmuş ve günümüzde halen geçerliliğini korumaktadır. İyi bir tasarımın nasıl olması gerektiği sorusunu yanıtı Antik Roma’da verilmiş ve mimari tasarımlar şu üç kriterde değerlendirilmiştir:
- Tasarımın işlevi
- Tasarımın yapısı
- Tasarımın mimarisi
Mimaride İşlevsellik Neden Önemlidir?
Mimarlıkta işlevselliğin önemi tasarımın amacına işaret eder. Faydalı olma motivasyonu ile hayata geçirilen tasarımlarda aranan ilk özellik, tasarımın işlevsel olmasıdır. Fonksiyonel tasarımları istenen şartlarda yerine getirebilen tasarımcılar başarılı kabul edilebilir. Teknik ve ergonomik fonksiyonelliğe sahip binalar hayata geçirildiğinde, meydana gelen projenin gerçek bir yaşam alanı olduğu düşünülebilir. Mimaride işlevselliği özetleyen iki kavramı aşağıda sizler için inceledik:
- Teknik Fonksiyonellik: Tasarımın kullanışlılığı ile ilişkilidir. Yapı tasarımının her parçasının kullanılabilir olması teknik fonksiyonellik kategorisinde değerlendirilir.
- Ergonomik Fonksiyonellik: Belirli bir ölçü ve standarda bağlı olmakla ilişkilidir. Tasarımın kolay kullanılabilmesi için ergonomik fonksiyonellik kavramına dikkat etmek gerekir.
Mimari Tasarımda Bütçenin Önemi Nedir?
Mimari tasarımda bütçe belirleyici en temel bileşendir. Hayata geçirilecek projenin belirlenen bütçeyi aşmaması için tasarımın her detayına azami dikkat gösterilir. Tasarımcı sadece yaratıcı ve özgün tasarımı hayata geçirmeye odaklanmamalı; müşterinin yapılan tasarımı hayata geçirebilmesi için bütçesini de dikkate almalıdır. Dış ve iç tasarımda kullanılan malzemeler, tasarımın karmaşıklığı ve daha pek çok maliyeti artıracak detaylar mimarların kontrolünden çıkmamalıdır.
Mimari Tasarımda Nasıl Yaklaşım Sergilenmeli?
Mimari tasarıma yönelik yaklaşımlar mimarlığın temel ilkelerine uyumlu olmalıdır. Yapılan tasarım sadece bir iş olarak görülmemeli, imza atılan çalışmanın çok sayıda kişi için yaşam alanı vazifesini üstleneceği unutulmamalıdır. Mimarlar müşteri, mevzuat ve bütçe gibi sınırlamalarda kaliteli işler ortaya koymakla mükelleftirler. Düzenlenen projelerde beklenen başarıyı gösterebilmek adına mimari tasarım oluştururken şu esaslara dikkat edilmelidir:
- Yapının özellikleri ve kullanım amacı analiz edilmelidir.
- İşveren beklentileri ve talepleri anlaşılmalıdır.
- Tasarımı etkileyecek arazi ve çevre faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır.
- Ulaşım, altyapı, iklim ve bölge insanının karakteristiği takip edilmelidir.
- İşverenin bütçe ve proje tamamlama süresi beklentileri ön planda tutulmalıdır.
- Estetik, fonksiyonel ve yapılabilir tasarımlar hazırlanmalıdır.