Site Aidat Ödemesi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

13 Haziran 2021by tebegroup_editor

Site aidatı ödemelerinde dikkat edilecek hususlar Kat Mülkiyeti Kanunu tarafından ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Hususlar kanunda detaylı bir şekilde belirlenen site aidatlarında; kiracı ya da ev sahibi olma, arsa payı oranı ve daha benzer pek çok farklı değişkene göre uygulamalarda farklılık bulunabilir. Site aidatı ödemesi belirtilen kanuna göre düzenlenirken, ödenmemesi halinde uygulanacak yaptırımlar da aynı kanunda ilgili maddelerle belirlenmiştir. Kiracıları ve kat maliklerini ilgilendiren site aidatları konusunda merak edilenleri yazımızda sizler için derledik.

Site Aidatı Neye Göre Belirlenir?

Site aidatının belirlenmesi Kat Mülkiyeti Kanununda ayrıntıları ile açıklanmaktadır. Kanunda tarafların hakları pek çok madde ile düzenlenmiş, aidat ödemesinin yapılmaması halinde uygulanabilecek cezalar detaylı olarak tarif edilmiştir. Kanun kapsamına göre bazı giderlerin herkesin eşit olarak üstlenmesi beklenirken, bazı giderlerden arsa payı oranında katılım gösterilmesi esas alınmıştır.

Site aidatı belirlenirken, bazı giderler tüm kat maliklerine eşit oranda hesaplanır. Arsa payı oranında katılım gösterilecek giderler de oranlama yapılarak hesaplanır. Yapılan hesaplamalar sonrası ödenmesi gerekli aidat bulunur. Sitede yaşayan herkesin eşit oranda katılacağı site giderleri şunlardır:

  • Güvenlik
  • Kapıcı
  • Bahçıvan
  • Kaloriferci
  • Temizlikçi

Kat maliklerinin arsa payı oranında katılım göstereceği site giderleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ortak yerlerin bakımı ve onarımı
  • Yönetici aylığına ait giderler
  • Sigorta giderleri

Kiracı Aidat Öder Mi?

Kiracıların aidat ödemesi belirli bir sınırlama dahilinde düzenlenmiştir. Mülkiyet sahipleri gibi kiracılar da site aidatlarını ödemekle yükümlüdür. Ev sahibi ile arasında imzalanan sözleşmede yer alması halinde kiracılar; temizlik, güvenlik, asansör bakımı ve onarım gibi giderlerden sorumludur. Kiracılar için özel durum ise aidat miktarı ile ilişkilidir. Düzenlemeye göre kiracılar, aidattan azami olarak kira bedelini geçmeyecek tutarlar için sorumludur. Bin lira kira veren birisinden alınabilecek maksimum aidat bin liradır.

Yüksek Site Aidatına İtiraz Edilebilir Mi?

Fahiş aidatlara itiraz hakkı bulunabilmektedir. Sitelerde yer alan imkanlara bağlı olarak aidat ödemeleri aylık kira ödemesinden fazla tutarlara ulaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda site aidatı ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili hukuk bürolarından destek alınabilir.

Site Aidatı Ödenmezse Ne Olur?

Site aidatı ödenmediğinde gecikme zammı uygulanmaktadır. Gecikme zammı için belirlenen oran aylık %5’tir. Gecikme zammının uygulanabilmesi için borcun, kat malikine tebliğ edildiğinin ispat edilmesi gereklidir. Kat malikine borcun bilgisinin verildiğinin ispat edilememesi halinde gecikme zammı uygulanmamaktadır.

Site Aidatı Ödenmezse İcra Gelir Mi?

Site aidatının ödemeyenlere icra takibi başlatılabilmektedir. Tıpkı gecikme zammında olduğu gibi aidat borcunun kat malikine tebliğinin ispatı, icra takibi için de gereklidir. Yaşanacak anlaşmazlıklarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir. Başlatılan icra takibi sonucu, kat malikinin konutuna ipotek tesis edilebilmektedir. Site aidatı ödemesi ile ilgili ipotek tesis edilebilmesi için iki takvim yılı içinde 3 kez dava açılmış olması ve icra takibinin başlatılması gereklidir.

tebegroup_editor