Galatasaray Üniversitesi Ne Zaman Yapıldı, Mimarı Kim?

13 Ağustos 2021by tebegroup_editor

Galatasaray Üniversitesinin yapılış tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine karşılık gelir. Yapının kuruluş tarihini takip eden yaklaşık bir asırlık süre ardından öğrenci kabulüne başlanmış ve bugün öğrenim yapısı olarak kullanıma devam etmiştir. Tüm ihtişamı ve tarihi ile Galatarasay Üniversitesi mimari özellikleri ve hakkında merak edilenleri yazımızda sizler için derledik.

Galatasaray Üniversitesi Hangi Padişah Zamanında Yapıldı?

Galatasaray Üniversitesinin yapımı Sultan Abdülaziz emriyle gerçekleşmiştir. 1868 yılında Fransa’daki eğitim kurumlarından etkilenen Sultan Abdülaziz, Osmanlı’da da benzer bir kurum istemiş ve Galatasaray Mekteb-i Sultanisi adı ile yapıyı hizmete açmıştır.

Galatasaray Üniversitesi Kurucusu Kimdir?

Galatasaray Üniversitesi’nin kurucusu Roland Dumas ve Hikmet Çetin’dir. Üniversitenin kurucu rektörü ise rektörlük görevini 2000 yılına kadar sürdüren Prof. Dr. Yıldızhan Yayla’dır.

Galatasaray Üniversitesi Mimarı Kimdir?

Galatarasay Üniversitesinin mimarı Sarkis Balyan’dır. Osmanlı’nın pek çok eserinde imzası olan Balyan ailesi, 1871 yılında Galatasaray Üniversitesine imzasını atmıştır.

Galatasaray Üniversitesi Tarihi Nedir?

Galatasaray Üniversitesinin tarihi 1481 yılına dayanır. Bu yılda Sultan II. Bayezid Galata Sarayı ismi ile Enderun okulu kurmuş ve bugün Galatasaray Lisesi adı ile hizmet verilen yerde devlet kademeleri için memur yetiştirilmesi amacı ile okulda eğitim başlamıştır. 1838 yılında Galata Sarayı yeniden inşa edilmiş ve Tıbbiye-i Şahaneye dönüştürülerek Fransızca dilinde eğitime devam etmiştir.

1868 yılında Sultan Abdülaziz Fransa’daki eğitim kurumlarından etkilenerek Galatasaray’ın üçüncü aşaması olan Galatasaray Mekteb-i Sultanisi yapılmasına karar verilmiş ve mimar Sarkis Balyan tarafından 1871 yılında yapı hayata geçirilmiştir. 1874 yılında ise yine Sultan Abdülaziz’in idaresi altında Hukuk, Mühendis ve Edebiyat mektepleri açılmıştır. 22 Mayıs 1992 tarihli ve 21235 sayılı Resmi Gazete ile bugünkü yasal statüye kavuşmuştur.

Galatasaray Üniversitesi Mimari Özellikleri Nelerdir?

Galatasaray Üniversitesinin mimari yapısı Batı tarzı yapıların etkisini gösterir. Kagir ve ahşap malzeme ile inşa edilen yapı, sade dış cephesi ile dikkat çekmektedir. Her cephede yer alan pencereleri ile doğal aydınlatma çözümlerinden yararlanılan yapıda, dikdörtgen plan tercih edilmiştir.

Zemin üzerine iki katlı inşa edilen yapı, simetrik plana sahiptir. Cephede hareketlilik yakalanması için her mahal girintili – çıkıntılı olarak yapılmıştır. Sarkis Balyan imzası taşıyan yapı 22 Ocak 2013’te çıkan yangın sonucu hasar görmüş ve restoresi için yaklaşık 7 yıl beklenmiştir. Mayıs 2019 tarihinde restorasyonu tamamlanan yapı, yeniden 2019 – 2020 yılında kullanıma açılarak öğrenci kabulüne başlamıştır.

Osmanlı’nın son dönemlerinde imzasını taşıyan Balyan ailesinin kazandırdığı yapı, Batı tarzı modern eğitimin ülkemizdeki en iyi örnekleri arasında gösterilir. Çıkan yangınla her ne kadar eğitime ara verse de gördüğü tadilat sonrası Galatasaray Üniversitesi mimari ihtişamını kazanmış ve yüzyıllar süren eğitim macerasına devam ederek ülkemizdeki önemli eğitim kurumları arasına yeniden katılmıştır.

tebegroup_editor