Apartman ve Site Tadilat Yönetmeliği: Tadilat İzni ve Geçerliliği

2 Eylül 2021by tebegroup_editor

Apartman ve siteler için tadilat yönetmeliği ortak yaşam alanlarında yaşayan kişilerin görev ve sorumluluklarını tanımlaması açısından önemli bir düzenlemedir. Kat Mülkiyet Kanunu ile hayatımıza giren tadilat hukuku, hak ve özgürlüklerimizin çerçevesini belirleme açısından önemli içeriklere sahiptir. Apartman ve site sakinlerinin tadilat konusundaki söz hakkını tanımlayan bu düzenleme ile pek çok detay çözüme kavuşturulmuştur. Apartman ve site tadilat yönetmeliği medeni kanun kapsamında yetkilerin tamamının kullanılmasını öngörürken, ortak bir yaşam alanında nasıl davranılması gerektiğinin sınırlarını çizmiştir.

Apartman ve Site Komşularından Tadilat İçin İzin Alınmalı Mı?

Tadilat için komşulardan izin almak için iki farklı özel durum mevcuttur. Kat Mülkiyeti Kanununa göre bireyler, kendi evlerinde diledikleri gibi tadilat yapabilmektedir. Burada kıstas apartmana zarar verilmemesidir. Apartmanın ortak alanı olarak girmeyen şahsi bölümlerde daire sahibi, dilediği şekilde tadilat yapabilir. Herhangi bir izne tabi olmayan tadilatlar ise; sıva, boya, derz, ufak dekoratif düzenlemeler, tavan ve döşeme kaplaması ile tesisat tamiratları olarak sınırlandırılabilir.

Kanuna göre apartmanın ortak alanlarını ilgilendiren tadilatlar ise izin ve rıza gereklidir. Bu alanlarda yapılacak işlemlerde tüm kat maliklerinin en az beşte dördü, yazılı olarak tadilat izni ve rızası vermelidir. Gerekli izin alınmadan ortak alanlarda yapılacak yıkım ve diğer tadilat işlemlerinde kaymakamlığa şikayette bulunulabilmektedir. Kaymakamlığa yapılan şikayetler ise ek masraf anlamına gelmektedir.

Pek çok apartman ve site sakininin bu konuda yanlış bildiği bir konu ise ortak ve özel mülk kavramları arasında sıkışmış birkaç özel durumla ilgilidir. Yargıtay kararlarına göre bina dış cephelerinde bulunan balkon, pencere ve kapı gibi detaylar, yapı ortak kullanım alanlarından kabul edilmektedir. Bu alanlarda yapılacak düzenlemeler için de tüm kat maliklerinin en az beşte dördünün yazılı rızasının alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Tadilat İzni Nasıl Alınır?

Tadilat izni almak yukarıda değindiğimiz gibi yazılı bir evrak almayı gerektirir. Komşularca sözlü olarak verilen izinler geçersizdir. Belgeyi noterde düzenleme zorunluluğu bulunmamakta olup, kat maliklerinin yazılı rızasını gösteren belgeyi adi bir belge olarak düzenleyebilirsiniz.

Tadilat Hangi Zaman Aralıklarında Yapılabilir?

Tadilatın yapılma zamanı ortak veya özel alan fark etmeksizin, Kat Mülkiyeti Kanunu ile kesin bir sınır içerisinde belirlenmiştir. Tadilata başlamadan önce yöneticinin ve apartman sakinlerinin bilgilendirilmesi gereklidir. Bu detayı aşmanın ardından hafta içi ve hafta sonu şu saatler arasında tadilatını programlamanız gereklidir:

  • Hafta içi 08.30 – 17.30 saatleri arası tadilat yapılabilir.
  • Hafta sonu 11.00 – 17.30 saatleri arası tadilat yapılabilir.

Tadilat Zamanına Uyulmazsa Ne Olur?

Tadilat vaktine uyulmaması şikayete konu olduğunda, tadilatı gerçekleştiren kişinin aleyhine karar alınmasına yol açar. Tadilat için yukarıda verilen zaman aralıklarına uyulması gereklidir. Apartman ve site tadilat yönetmeliği bu zamanlara uyulmaması halinde neden olacak gürültü için Çevre Kanunu ve Kabahatler Kanununda belirlenen hükümler çerçevesinde karar verilmesini öngörmektedir.

tebegroup_editor