Dış Cephe Taş Kaplamaları

Dış cepheleri olumsuz şartlara karşı korumanın yanında doğal ve estetik bir görünüm kazandırma adına taş cephe kaplamalarından yararlanılır. Dış cephe taş kaplamaları mimari detaylar ile mükemmel bir uyum sağlamanın yanında ısı tasarrufunda da başarılı sonuçlar alır. Estetik ve fonksiyonel yüzeyler elde edilmesini sağlayan taş kaplamalar ile binaların ilk izlenimleri için başarılı sonuçlar alınır. Doğru seçimleri yapabilen ve iyi işçilik hünerlerine sahip inşaat firmaları elinde taş kaplamalar, bina cephelerini sanat eserine dönüştürebilir.

Dış Cephe Taş Kaplamalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tamamen estetik beklentiler doğrultusunda tercih edilen dış cephe taş kaplamaları, bazı ayrıntıların güvenlik ve ekonomik açıdan dikkat edilmesini gerektirir. Deneyimli bir inşaat mühendisince yapılan hesaplamalara ve uygulamada iyi bir mimarın tecrübesine gereksinim duyulan bu uygulamalarda, kaplama seçimi için şu kriterler dikkate alınmalıdır:

  • Kaplama ağırlığının yapı tarafından taşınabilmesi
  • Uygulama maliyetinin bütçeyi aşmaması
  • Bina estetiğine uygun seçenek tercih edilmesi
  • İsteğe bağlı olarak yalıtım özelliklerinde mevcut seçeneklerin değerlendirilmesi

En Çok Kullanılan Dış Cephe Taş Kaplamaları Nelerdir?

Bina dış cephelerinde görsel uyum sağlamak adına en çok tercih edilen dış cephe taş kaplama seçenekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğal taş giydirme
  • Patlatma taş kaplama
  • Kültür taşı kaplama
  • Taş görünümlü yapay kaplamalar

Dış Cephe Doğal Taş Giydirme

Doğal taşlarla yapılan bu uygulamalarda gerçek taşlar kullanılır. Natürel ve gerçekçi dokuya sahip taş modellerinin seçildiği uygulamada, farklı renk ve doku seçilerek istenen hareketlilik cepheye kazandırılır. Traverten, kireç taşı, kayrak ve oniks gibi taşların kullanıldığı bu yöntemde, istenen geometride kesme taş kullanılabilir. Farklı şekil ve geometri tercihleri ile harmonik bir görünüm elde edilerek, istenen estetik etki cepheye kazandırılır.

Dış Cephe Patlatma Taş Kaplamalar

Patlatma taşlar, doğada bulunan farklı taş tipleri kullanılarak üretilen ve yüksek dokusu ile cepheye şık bir görünüm kazandıran ürünlerdir. Küçük ve geometrik yapıda kesilen taşların oluşturduğu patlatma taşlar, farklı renk seçenekleri ile kullanılabilir. Bina cephelerine derinlik kazandıran bu uygulama, istenen hareketliliği de sağlayarak mimarın elini güçlendirir.

Kültür Taşları ile Dış Cephe Kaplamaları

Kültür taşı olarak isimlendirilen yapay taşların ana maddesi çimento ve kumdur. Kalıplara dökülmek suretiyle elde edilen malzeme, hafif yapısı ile binaya fazla yük verilmesini önler. İşçilik açısından da kolay uygulanabilen kültür taşları, yüksek katlı binalarda bina cephelerinin daha kısa sürelerde tamamlanmasına olanak tanır. Doğal taşlara göre düşük maliyetle kaplanabilen bu uygulama, görünüm olarak doğal taşlar ile benzer özelliklere sahiptir.

Taş Görünümlü Yapay Dış Cephe Kaplamaları

Kültür taşlarından farklı olarak doğal taşların sadece görünümü ile taklit edildiği bu uygulama, ekonomik ve pratiktir. Taş görünümü sağlayan reçine, polyester ve fiberglas gibi malzemelerin kullanıldığı uygulamada; özel sıva teknikleri kullanılarak cepheye tatbik yapılır. Gelişen inşaat teknolojileri paralelinde bütçe ve estetik kaygıların tamamına hitap edecek ürün alternatifleri geliştirilmiştir. Dış cephe taş kaplamaları arasında en esnek tasarımlar, taş görünümlü yapay kaplamalar ile yapılara kazandırılır.

tebegroup_editor