En Güzel Örnekleri ile Bauhaus Akımı ve Özellikleri

Bauhaus akımının en güzel örnekleri 20. Yüzyılda verilmiştir. Bu akımdan esinlenerek sayısız eser ortaya konmuş ve kişilerin sanata olan bakış açıları farklı bir yöne çekilmiştir. 1919 yılında Walter Gropius tarafından kurulmuş bu akım uygulamalı sanat okulu olarak kültür merkezi unvanı da kazanmıştır. Bauhaus akımı sanat için önemli bir adımdır. Toplumsal ve kültürel modernleşmeyi de kapsar.

Bauhaus Akımı Nedir?

Bauhaus akımının en kısa tanımı modernleşmenin tasarımıdır. İlk örnekleri Avrupa’da ortaya çıkmıştır. Bauhaus akımı, sanatın ve eğitimin karışmasıyla beraber ekonomik, toplumsal ve kültürel modernleşmeyi bir araya toplamıştır. Birçok devlet modernleşmeye ilk adımı bu akım sayesinde atmıştır. Cumhuriyet’in kurulduğu dönemde Bauhaus akımının izlerini görmek mümkündür. Bauhaus akımını reformlarda, sanayileşmeye atılan adımlarda ve yeniden yapılanmaya hazır yerlerde kısacası sanatın işin içine girdiği her alanda görmek mümkündür.

Bauhaus Akımının Özellikleri Nelerdir?

Bauhaus akımının özellikleri Almanya’da Bauhaus adlı okulun açılmasıyla ortaya çıkmıştır. Savaşın izlerini hala üzerinde taşıyan ülke ekonomik ve kültürel açıdan diğer devletlerden geri kalmıştır. Bu dönemde koşulların değişmesi için bireyler farklı araştırmalar içerisine girmiştir. Bir öğretmen olan Van de Velde’nin öğrencisi Walter Gropius Bauhaus akımını başlatarak mühendislerin mimarlık alanına kaymalarına yardımcı olmuştur. Akımın ilk özelliği sade tasarıma sahip, kullanışlı ürünler elde etmektir. Buna dayanarak sanatçılar olabildiğince şekilcilikten uzak durmuşlardır. Akımın diğer bir özelliği ise ürünler kullanım amacına uygun yapıldığında zaten görsel açıdan şık duracağına vurgu yapar. Yapıların dış tasarımlarında da tercih edilen Bauhaus akımı yaşam tarzına dönüşmüştür.

Bauhaus Mimari Akımı Neyi Amaçlar?

Bauhaus mimari akımı, modern görünen ama aynı zamanda kullanış açısından yararlı olan her şeyin imal edilmesini amaçlamaktadır. Mimari açıdan ilk örneklerini Sanayi Devrimi ile vermeye başlayan Bauhaus mimari akımı çok sevilmiş ve mimarların içindeki yaratıcılığı ortaya çıkartmayı başarmıştır. Göze hitap ederken kullanışlı ürünleri ortaya koyan bu akım adeta sadelik ve modernizmin sentezidir. Mimari açıdan Bauhaus akımı konforlu yaşam alanı yaratırken yeni stilleri geliştirmeyi amaçlamıştır. Bu akımın ilerlemesi ile birlikte eskiden tercih edilen sanatçılar kendilerini yenilemeye mecbur kalmışlardır. Gelişen dünya örneklerinin artmasıyla birlikte mimarlık sektöründe farklı bir yöne evrilme başlamıştır. Bauhaus akımı o dönemin yeni çağına öncülük etmiştir. 20.yy’da sanatçıların ilk görevi fonksiyonel ürünlerin tasarımını yapmaktı.

Bauhaus Akımının Örnekleri Nelerdir?

Bauhaus akımının örneklerini günlük yaşam içerisinde görmek pekte ilginç bir durum değildir. Bauhaus akımının ilk sanatçıları, Bauhaus okulunun öğretmenleridir. Bu öğretmenler öğrencilerine modernizmi detaylı bir şekilde göstermiş ve ortaya koyulan tüm eserlerde etkisi görülmüştür. Okulda kullanılacak her malzeme öğrencilerin hayal güçleri ile oluşturulmuştur. Sanayi Devriminin etkisi ile birlikte Bauhaus Akımı binaların yapımı ve tasarımı için uygulanmaya başlamıştır. Basit ev eşyaları görünümünde olup  Bauhaus akımının etkisiyle ortaya çıkan ev dekorasyonu için kullanılan en güzel örnekler şunlardır:

  • Duvar Örtüsü: Anni Albers tarafından Bauhaus akımı ile birleştirilerek ortaya çıkan sade ve en güzel örneklerdendir. Seçilen renklerin birbirleri ile uyumları kullanılan ortama aydınlık ve ferah bir hava katmaktadır.
  • Wassily Sandalyesi: Sanayi Devrimi ile eski görünümlü sandalyeler yerine çelikten yapılmış daha sağlam ve modern görünüme sahip olan bu ürünler tamamen Bauhaus etkisi ile ortaya çıkmıştır. Kaliteli duruşu ile şıklıktan ödün vermemektedir.
  • Kapı Kolu: Bauhaus akımının lideri olan Gropius tarafından dayanıklılığı ve farklı duruşu ile tasarlanan kapı kolu akımın en iyi örneklerden biridir. Modern evlerde kullanılmakta olan kapı kolları bu akımın etkisiyle ortaya çıkmıştır.
  • Masa Lambası: Beyaz bir küre altına şık durması için tasarlanan aynı zamanda sadeliği ile mükemmel bir görünüme sahip olan metal gövde ile modernizmin göstergesidir.
  • Sehpa: Ana renklere yer verilmesi ve basit geometrik şekillerle oluşturulan sehpalar en kaliteli şekilde üretilerek sağlam olması üzerine Bauhaus akımında ki yerini almıştır.

Kullanışlı olurken dekoratif ürünler elde etmeyi sağlayan Bauhaus akımı modernizmin temellerini bu sayede atmıştır. Fonksiyonel eşyaların yanında akımın etkisi ile tasarlanmış binalar bulunmaktadır.  Fagus Fabrikası, Bauhaus Müzesi Weimar, Bauhaus Dessau, Zentrum Paul Klee ve Poli Evi Bauhaus akımı için verilebilecek diğer en güzel örneklerdir.

tebegroup_editor