İskan bir arazi üzerine yapılmış yapının tamamlandığında kişilerin içerisinde oturmaya başlaması için alınan belgedir. Diğer ismi ile yapı kullanma belgesi olan bu izinle bireyler binanın belirli bir bölümüne veya tamamına yerleşebilmektedir. İskan almak yapının yaşanabilecek sağlamlıkta olduğunun ve tüm inşaat işlerinin tamamlandığının kanıtıdır. İskan nereden alınır, nasıl alınır? Yapı kullanım izin belgesi alırken neler gereklidir? Ve daha fazla merak edilen sorularının yanıtlarını en iyi Bursa inşaat firması olarak sizler için yazımızda derledik.
İskan Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?
İskan belgesini almak için öncelikle yapıların ruhsatlı olması gerekir. Ruhsat olmadan başlanmış binalar için yapı kullanım izin belgesi almak imkansızdır. Bu durum eski binalar içinde geçerlidir. İskan belgesini almak için mevcut yapının tamamlanmış olması gerekir. İnşaatı devam eden binalar için iskan talebinde bulunulamaz. Bina yapılan arsa veya arazinin bulunduğu konum hangi belediyeye ait ise o belediyeye başvuru yapılmalıdır. Başvuru esnasında gerekli belgeler verilerek iskan alma süreci başlar.
Yapı Kullanım İzin Belgesi İçin Neler Gereklidir?
Yapı kullanım izin belgesi almak için gerekli gerekli belgeler şunlardır:
- Yapı kullanım için başvuru sahibi tarafından yazılan dilekçe,
- Yapı denetime yapılmış ve tamamlanma oranının %95 olduğunu gösterir hakkediş,
- Arazinin tapu kayıtları,
- Bağlı olunan vergi dairesinden alınmış “borcu bulunmamaktadır” yazılı belge,
- Kanalizasyon dış bağlantı belgesi,
- Telekom vizesi,
- Projenin müellifleri olduğunu gösterir rapor,
- Binanın sağlam olduğunu gösteren Yapı Denetim Kuruluşu’nun verdiği belge,
- Binanın tüm yüzeylerinin net bir şekilde görüldüğü fotoğraflar,
- Emlak ve Çevre düzenlemeden “vergi borcu yoktur” raporu,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) “borcu bulunmamaktadır” raporu.
Bu belgeler toplanarak iskan almak için belediyelere başvurulmalıdır. Başvuru sonrası yapıya belediye tarafından ziyaret gerçekleştirilerek denetim yapılır. Yapılan denetimde herhangi bir eksiği bulunmadığı tespit edilen yapı için proje müellifleri ve şantiye şefinin imzasına hazır halde evrak çıkarttırılır. İmza işlemleri tamamlandıktan sonra iskan belgesi hazırlanarak ilgili belediyeden alınabilir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Ne Zaman Alınır?
Yapı kullanma izin belgesi alınma zamanı için inşaatın devam eden bir sürecinin olmaması gerekiyor. Yapı ruhsatı olmayan binalar iskan belgesi alamazlar. Yapı ruhsatına sahip olan bireyler 2 sene içerisinde inşaata başlamaları gerekmektedir. 5 sene içinde bu yapının tamamlanma işlemi gerçekleşmelidir. Verilen bu zaman dilimi dolduğunda proje olması gerektiğinden farklı ise binaların yıkım kararı verilebilmektedir. İnşaatın tamamlanarak iskana hazır olduğunun gösterilebilmesi için yapı denetimin yapılan hakkedişinin yüzde 95 orana ulaşması gereklidir. Bahsi geçen hakkediş ardından belediyelere iskan başvurusu gerçekleştirilebilir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Yoksa Ne Olur?
Yapı kullanma izin belgesi bulunmayan binalarda belirli sorunlar yaşanmaktadır. Kişilerin bina mülkiyeti kat irtifakına dönüşecektir. Bina tamamlanmış olsa dahi tapu üzerinde arsa olarak yer alır. Bina için gerekli olan doğalgaz, elektrik, su ve telefon abonelikleri açtırma işlemi yapılması söz konusu değildir. Binayı satın almak isteyen bireyler için bankalar kredi vermeye istekli olmadığı gibi konut kredisi yerine arsa kredisi vermek sureti ile daha yüksek maliyetli finansman teklifleri iletebilir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi Aranmayacak Yapılar Hangileridir?
Yapı kullanma izin belgesine gerek duyulmayan yapılar şunlardır:
- Köy gibi kırsal yerlerde yaşamanı sürdüren bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar (bakkal, berber, büfe vb.)
- Köyde yaşayan bireylerin hayvanları için yapılmış ahır benzeri yapılar,
- Yapı kullanım izin belgesi alınmış binaların içerisine yapılan basit tamiratlar.
Yukarıda ki maddelerin dışında kalan tüm binalar için iskan almak zorunlu bir durumdur.