Gökdelen En Az Kaç Katlı Olur? Türkiye’deki ve Dünyadaki İlk Gökdelen Hangisi?

Bir binaya gökdelen diyebilmek için gerekli unsurlar bulunur. Bazen aşağıdan bakıldığı için çok yüksek görünen binaları gökdelen zannedebiliriz. Ancak doğru bir şekilde incelendiğinde gökdelen olmadığı anlaşılabilir. Hem dünyada hem de Türkiye’de nüfusun artmasıyla birlikte gökdelen inşalarında da belirli bir artış yaşanmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde boş arazilerin sayısı azaldığı için yüksek katlı binalar kişilerin ilk tercihleri arasına girer. Gökdelenler toplu konutların alabileceğinden çok daha fazla kişi kapasitesine sahip olduğu için günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda gökdelenler her zaman ilgi uyandıran yapılar arasında yer almıştır. Gökdelen kaç katlı olur? Türkiye’deki ve Dünyadaki İlk Gökdelen hangisi gibi merak edilen soruları yanıtladık.

Gökdelen Nedir?

Gökdelen, tanım olarak çok yüksek katlı binaları ifade eder. Ancak bir yapıya gökdelen diyebilmemiz için binanın çelik iskeletlere ihtiyacı vardır. Dışarıdan bakılan yüksek bir binanın gökdelen olabilmesi için güçlü bir şekilde oluşturulmuş betonarme iskeletinin olması gerekir. Örneğin Hong Kong’daki Uluslararası Ticaret Merkezi bu yapı ile oluşturulduğundan bir gökdelendir. Ancak Eyfel Kulesi’nin yapımında tüm bu araç gereçlere gerek duyulmadığı için gökdelen statüsüne girmez. 19. yüzyılda yapılmaya başlanan gökdelenlerin kullanımı günümüzde çoktan yaygınlaşmaya başlamıştır.

Dünyadan ve Türkiye’den İlk Gökdelenler

Dünyadaki ilk gökdelenin yapımına 1883 yılında başlanmıştır. 1885 yılında inşası tamamlanan gökdelen Cagodaki Home Insurance Building’dir. Bu bina yalnızca 17 kat yüksekliğine sahiptir. Ancak o dönem için aşırı yüksek bulunan binaya gökdelen adı verilmiştir. Türkiye’de ilk gökdelen yapımı ise 1959 yılında başlamıştır. Kızılay Emek Hanı 24 katlı bir bina olarak tasarlanmış ve 1965 yılında yapım aşaması tamamlanmıştır. 76 metre uzunluğa sahip olan bu yapı Türkiye’nin ilk en yüksek binasıdır.

Dünyanın En Uzun Gökdeleni Hangisi?

Dünyadaki en uzun gökdelenler sıralamasında ilk gördüğümüz Burj Khalifa oluyor. Dubai’de bulunan bu gökdelenin yapımı 2010 yılında tamamlanmış. Bina dünyanın en uzun gökdeleni olma unvanının yanında birçok ilke de imza atmıştır. 828 metre uzunluğa sahip olan bu bina dünyadaki tüm yapılardan daha uzundur. Gökdelenin içindeki asansör 64 kilometre hıza ulaşabildiğinden bu bina dünyadaki en hızlı asansöre de sahiptir. Aynı zamanda üst kata yapılan cami ile dünyanın en yüksekteki camisine sahiptir. 163 kata sahip olan bu binanın her katı nefes kesen manzaraya sahip.

Türkiye’de Kaç Gökdelen Var?

Türkiye’deki ilk gökdelen 1965 yılında yapılmıştır. Ardından büyük bir ilgi gören bu yapıların inşaları hızlı bir şekilde devam etti. Günümüzde her geçen gün gökdelen inşasına başlanıyor. Bu nedenle Türkiye’deki gökdelen sayısı tam bilinmemekle birlikte 67 tane olduğu düşünülüyor. Ancak bu sayı sürekli değişime açık olduğu için 2022 yılının Mart ayına kadar geçen zamana kadar olduğu düşünülmeli.

tebegroup_editor