Yapılarda inşaat alanının hesaplaması yapılmak istendiğinde, bir dizi yabancı olunan kavramla karşılaşılması muhtemeldir. Yapım, satış ve alış aşamalarında bilinmesi gereken inşaat alanı kavramı; bina maliyet ve değerlemesi yapılırken hesaplanması gereken bir olgudur. Yapıların inşaat alanlarını hesaplarken nasıl yaklaşmanız gerektiği ve karşınıza çıkacak kavramların ne anlama geldiği hakkında merak ettiklerinizi yazımızda sizler için derledik.
İnşaat Alanı Hesaplamasında Kullanılacak Tanımlamalar
İnşaat alanıyla ilgili tanımlamalar hesaplama aşamasında kafa karışıklığını önlemek ve doğru yaklaşımlar geliştirmek için önemlidir. Aşağıda bilmeniz gereken tanımlamaların ne anlama geldiklerini takip edebilirsiniz:
- İnşaat Taban Alanı: Yapının parsel üzerindeki izdüşümünün kapladığı alandır.
- Toplam İnşaat Alanı: Zeminden çatıya kadar yapının toplam alanıdır.
- Kat Alanı: Yapının bodrum, zemin veya diğer katlarındaki kullanılabilir alanlardır.
- KAKS: Kat Alan Katsayısı teriminin kısaltması olarak kullanılan KAKS, bir parsele yapılabilecek maksimum inşaat alanını bulmak için parsel alanı ile çarpılması gereken katsayıdır.
- TAKS: Taban Alanı Katsayısı teriminin kısaltması olarak kullanılan TAKS, bir parselde inşa edilecek maksimum inşaat taban alanını bulmak için kullanılan katsayıdır. Parsel alanı ile TASK çarpılarak yapının en fazla kaç metrekarelik tabana oturabileceği hesaplanır.
İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır?
İnşaat alanı hesaplaması günümüzde AutoCAD veya farklı bilgisayar destekli çizim programları ile kolayca yapılabilir. Hesaplama genellikle, bir parsele yapılabilecek inşaatın ne kadar olduğu sorusunun yanıtlanmasına yönelik olarak yaklaşım kullanılır. TAKS ve KAKS kavramlarının kullanıldığı hesaplamada, iki oranın sınırları gözetilerek minimum bulunan alan tutarı yapılabilecek maksimum yapı örneğini ifade eder. Konunun anlaşılabilmesi için 1000 metrekare bir arsa üzerinde farklı senaryoları da içeren aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz:
- Arsada TAKS 0,20 ve KAKS 1,50 olarak belirlendiğini varsayalım. Binamız 1000 x 0,20 = 200 metrekare taban alanına ve 1000 x 1,50 = 1500 metrekare toplam inşaat alanına sahip olur. Kat adedi için bir sınırlama yoksa 1500 / 200 = 7,5 kat sayısına ulaşılır. Kat için 4 kat sınırlama olduğu varsayıldığında ise arsaya 200 metrekare oturma alanına sahip 800 metrekare toplam inşaat yapılabileceği hesaplanır. Kat sayısı 10 olarak varsayıldığında ise 200 metrekare taban alanından 2000 metrekare yapı hesaplaması yapılsa da KAKS’tan gelen 1500 metrekare, azami alan baz alınmalıdır.
İnşaat Alanı İçinde Hangi Bağımsız Bölümler Bulunur?
İnşaat alanının içinde yer alan bağımsız bölümler aşağıda verilmiştir. Toplam inşaat alanı kavramını anlamak için aşağıda paylaşılan listeye göz atarak maliyeti etkileyen ve brüt alan kavramına giren yapı bağımsız bölümlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz:
- Döşeme alanları
- Duvar alanları
- Balkonlar
- Bodrum katlar
- Giriş holü
- Depolama alanları
- Mutfak ve kiler
- Garaj alanı
- Kaldırma şaftları
- Varsa çıkma alanları
- Banyo, lavabo ve tuvalet alanları
- Verandalar
- Çatı alanı
- Tesisatlar için ayrılmış şaftların alanı
- Biçimli zemin