Mimaride akustiğin önemi kalabalık yaşama geçiş evresi ile birlikte kendisini göstermiştir. Çözüm bulunması gereken çevre sorunları arasında giren gürültü kirliliği sorununa sesi mekanlarda izole etme yaklaşımı olarak ortaya çıkan mimari akustik; doğru yaklaşımlar ve yatkın mimari tecrübe ile raporlanması, projelendirilmesi ve belgelendirilmesi ile çözüm yolu sunmaktadır. Yapıların henüz tasarım aşamasındayken yapılması gereken bir dizi işlemi gerektiren akustik ile mimarlık arasındaki ilişkiyi sizler için yazımızda derledik.
Akustik Nedir?
Akustik ses ve ses kaynaklarının inceleyen, işitilme anı ile sesin hareketleri arasındaki ilişkiyi iki taraflı olarak inceleme üzerine geliştirilmiş bilim dalıdır.
Mimari Akustik Nedir?
Mimaride akustik yapılarda ses olaylarını inceleyen ve yapının fonksiyonuna bağlı olarak gerekli raporlama ve hesaplamasının yapılarak doğru planlamanın yapılmasını esas alan gürültü kontrolü işlemleri için yapılan tanımlamadır. Yaşam alanlarında gürültünün izole edilmesine yönelik çalışmaları ele alan kavram, 31 Mayıs 2017 tarihinde yayımlanan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile birlikte hayatımıza katılmıştır.
Mimari Akustik Neden Önemlidir?
Mimarlık için akustiğin önemi gürültü kirliliği ile mücadele edilme zorunluluğunda saklıdır. Değişen yaşam koşulları şehirlerde toplanmayı zorunlu kılmış ve kalabalıklaşan şehirlerde endüstrinin de etkisi ile gürültü kirliliği sorununu beraberinde getirmiştir. Yaşam konforunu olumsuz etkileyen bu gelişme psikolojik olarak da insan sağlığını tehdit ederek acil çözüm gerektiren bir problem olarak hayatımızın tam orta yerine oturmayı başarmıştır.
Mimari tasarımlarda akustik ile gürültünün yaşam alanlarında izole edilmesi ve yaşam alanlarının da gürültüye karşı izole edilmesi hedeflenir. Mimari akustiğe hakim tasarım mimarlarınca yapılan raporlama ve projelendirme doğrultusunda sesin hareketine bağlı olarak tasarımlar geliştirilerek, gürültü izolasyonunu sağlamaya yönelik önemli aşamalar kaydedilebilmektedir.
Yapının içinde yer alan elemanların doğru seçilmesi ve katlar arası gürültü geçişinin minimum düzeye çekilmesini de öngören yapı akustiği, duvarlardan merdivenlere kadar pek çok alana dokunmayı gerektirir. Deprem nedeni ile yapılarda seçilen hafif yapı malzemelerinin neden olduğu gürültü geçişini önlemek için henüz tasarım aşamasında ses izolasyonuna önem verilmesi gereklidir. Gerek yapıda yaşayanlar gerek çevresel faktörler düşünüldüğünde, yaşam konforunun artması ve gürültü kaynaklı psikolojik etkilerin azaltılması için mimaride akustik düzenlemelere önem verilmesi gereklidir.
Mimari Akustik Rapor Nedir?
Mimaride akustik rapor yapının yaşı, büyüklüğü, sahip olduğu elemanlar ve çevresel faktörler gözetilerek tutulan; yapının akustik performansının analiz edilerek potansiyel iyileştirme yapılabilecek noktaların belirlendiği yol haritasıdır. Tutulan rapor doğrultusunda ortaya çıkan potansiyel iyileştirmeler doğrultusunda mimari akustiğe yönelik proje hazırlanarak gürültü izolasyonu için gereken çalışmalar için detaylı yol haritası hazırlanır.
Mimari Akustik Proje Nedir?
Akustik proje tutulan rapor doğrultusunda yapılan iyileştirme çalışmalarının belirtildiği ve bina akustiğinin düzeltilmesine yönelik tamamlanacak aşamalar ile hedeflerin yer aldığı uygulama projesidir. Hazırlanan mimari akustik projesi doğrultusunda bina akustiğine yönelik iyileştirmeler tatbik edilir.