Dış cephe için ısı yalıtım malzemeleri mantolama adı verilen imalatta kullanılan ve farklı ısıl iletkenlik katsayılarına sahip olan alternatiflerden oluşur. Bina dış duvarlarında tuğla, bims veya gazbeton kullanıldığın ısı yalıtım gereksinimlerini karşılamak için kullanılan dış cephe ısı yalıtım malzemeleri; günümüzde kanuni bir zorunluluk haline gelmiştir. Isınma ve soğutma giderlerini düşüren mantolama uygulamaları için piyasada yaygın olarak kullanılan malzeme tiplerini sizler için yazımızda artıları ve eksileri ile birlikte derledik.
DIŞ CEPHEDE KULLANILAN ISI YALITIM MALZEMELERİ NELERDİR?
Dış cephede faydalanılan ısı yalıtım malzemeleri için piyasada köpük adı ile verilen üç farklı malzeme tipi ile birlikte, toplamda dört farklı seçenek yer alır. Duvar malzemesinin ısıl iletkenlik katsayısını desteklemek adına kullanılan bu malzemeler, mantolama imalatları ile birlikte özel imal edilen duvar kaplama malzemelerinin içerisinde kullanılabilir. Dış cephe mantolamasında piyasada en sık kullanılan malzeme seçenekleri şunlardır:
- Expanded Polystyren (EPS)
- Karbon Katılı EPS
- Ekstrude Polistren (XPS)
- Taşyünü
EPS Nedir?
EPS “Genleştirilmiş Polistren” kelimesinin kısaltması olarak kullanılan petrol hammaddeli ısı yalıtım malzemesidir. Hesaplı fiyatı ile ülkemizde en sık kullanılan yalıtım malzemesi türü olan EPS, yaklaşık 15 – 20 kg/m3 yoğunluğa sahiptir. Düşük yoğunluğu EPS’nin kullanım alanını artırmasına yardımcı olmuştur. Beyaz renkli ve kapaklı gözenekli termoplastik malzeme olan EPS, ısıl iketlenlik katsayısı 0,04 W/mk olacak şekilde imal edilir.
Karbon Katkılı EPS Nedir?
Karbonlu EPS gri renkli olarak imal edilen, grafit katkılı ısı yalım malzemesidir. Geleneksel beyaz EPS köpüğe göre %20 daha iyi performans gösteren karbon katkılı EPS, yapısının kendisine kazandırdığı kızıl ötesi emicilik ve yansıtma özellikleri ile ısıl iletkenliği hatırı sayılır derecede düşürebilmektedir. Yaklaşık 15 kg/m3 yoğunluğa sahip olan bu malzeme; 0,032 W/mk ısıl iletkenlik katsayısına sahip olacak şekilde imal edilir.
XPS Nedir?
XPS polistren hammaddenin ekstrüzyon işlemi ile kalınlık verilmesi ile imal edilen ısı yalıtım malzemesidir. Piyasada 25 ila 30 kg/m3 yoğunluğa sahip XPS ısı yalıtım levhaları kullanılır. Kararlı bir hücre yapısına sahip olacak şekilde imal edilen XPS’in buhar direnci yüksektir. İnsan sağlığına zararlı zehirli gazlar üretmesi sebebi ile Avrupa’da kullanılmayan bu malzeme 0,028 – 0,032 W/mk ısıl iletkenlik katsayısına sahip olacak şekilde imal edilir. EPS ve karbon katkılı EPS ile elde edilen performansa daha düşük kalınlıkta XPS kullanımı ile yakalamak mümkündür.
Taşyünü Nedir?
Taşyünü bazalt taşının 1500 derece sıcaklıkta eritilerek elyaf haline getirilmesiyle imal edilir. İçeriğinde yaklaşık %97 doğal elyaf olan taşyünü, 110 ila 150 kg/m3 yoğunluğa sahiptir. Ağır ve fiyat olarak nispeten yüksek olması, piyasada EPS’nin gerisinde kalmasına yol açmaktadır. Kamu binalarına yönelik yapılan projelerde kendisine sıkça yer bulan taşyünü, 0,035 ila 0,040 W/mk ısıl iletkenlik değer aralığında imal edilir. İmalatında beton yüzeylere karşılık gelen sabitlemeler için çelik dübel kullanımı gereklidir.
EN İYİ ISI YALITIM MALZEMESİ HANGİSİDİR?
En iyi ısı yalıtım malzemesi seçimi için tek bir kritere bakmak yeterli değildir. Isı yalıtım malzemeleri, proje gereksinimleri ve maliyet kaygısına bağlı olarak birbirlerinden farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Mantolama amacının yaz ve kış aylarında en iyi performansı yakalamak olduğunda en iyi yalıtım malzemesi taşyünü olurken, ağır olan bu malzemenin binaya fazladan yük bindirdiği ve yüksek yapım maliyetine sahip olduğu bilinmektedir. Dış cephe ısı yalıtım malzemeleri arasında en iyi seçimini yaparken, aşağıda paylaştığımız karşılaştırmalardan yararlanabilirsiniz:
- Isı Yalıtım Performansı: Taşyünü
- Hafiflik: EPS ve karbon katkılı EPS
- Fiyat: EPS
- İmalat Hızı: EPS, karbon katkılı EPS ve XPS
- İnsan Sağlığı: Taşyünü
- İşçilik Maliyeti: EPS, Karbonlu EPS ve XPS