Dış cephelerde tasarımlar yapıya görsel bütünlük kazandırarak estetik duruş kazanmasına katkı sağlar. Bina dış kabuğunun göze hoş gözükmesi için bazı kriterler bulunurken, mimari projede yer alan bu alan; yapı kullanım amacına ve çevre şartlarına uyumlu tasarım özellikleri içerir. Dış cephe tasarımı yapının albenisini artırabilecek önemli detayların başında gelir. Bu nedenle tasarımlarda iyi mimarlık becerisi izlerinin yer alması önemlidir.
Dış Cephe Tasarımının Önemi Nedir?
Cephe tasarımlarının önemi kullanıcı ile ilk buluşma noktası olmasından kaynaklanır. Binaların dışa yansıyan düzü olan dış cepheler, ilk görüşte kullanıcıya mükemmel bir etki bırakabildiğinde arzu edilen hedefler yakalanabilir. Satış amaçlı inşa edilen gayrimenkullerin müşteriyi etkilemesine yardımcı olan dış cepheler, iç mekan hakkında da ilk bakışta fikir verebilmektedir.
Dış Cephede Tasarım Nasıl Yapılır?
Dış cepheyi tasarlamak birden fazla kriteri tek bir tasarımda hayata geçirebilmeyi gerektirir. İyi bir mimari beceriyle birlikte çevresel faktörler ve bina kullanım amaçları, hayata geçirilecek cephe tasarımlarının oluşturulmasına önemlidir. İyi bir planlama ile başlayan ve 3D modellemeler ile canlandırılarak yapım öncesi müşteri onayının alınması gereken cephe tasarımları, şu kriterlere uygun olarak oluşturulur:
- Bina kullanım amacı
- Proje maliyeti
- Çevre ve iklim koşulları
- Müşteri talepleri
- İç tasarım detayları
Dış Cephede Kullanılan Kaplama Malzemeleri Nelerdir?
Cephe kaplama malzemeleri bina dış kabuğunun giydirilmesinde kullanılan ve farklı özelliklere sahip olan yapı malzemesi seçeneklerini listeler. Binaya değer katan ve kullanım amacına en iyi hizmet veren kaplama malzemesi seçimi, bütçe ve kullanışlılık ilkeleri ile uyumlu olmalıdır. Bina dış cephe kaplama çeşitleri için hazırladığımız yazıya göz atarak bahsi geçen uygulamalarla ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz. Cephelerde bütünlük sağlayan ve binanın eksik kalan yanlarını tamamlayan dış cephe kaplamalarına şu şekilde örnek verilebilir:
- Mantolama
- Prekast
- Kompozit
- Ahşap
- Alüminyum
- Seramik
- Doğal taş
- Sandviç panel
Dış Cephe Tasarımı ile Çevresel Faktörler Arasındaki İlişki Nedir?
Çevre faktörleri ile cephe tasarımlarının ilişkisi oldukça sıkıdır. İki ilke birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Binanın hitap ettiği sosyo-kültürel özelliği yansıtmanın yanında cepheler, çevresel faktörler ve iklim gibi bulunduğu konumu yansıtan detaylar ile büyük ilişki içerisindedir. Cephe tasarımını etkileyen ve yukarıda sıralanan pek çok farklı faktör bulunduğu doğrudur. Bu faktörlerin içinde en önemlisi ise bulunan lokasyonun yol açtığı çevre faktörüdür. İklim ve çevre kullanılan cephe malzemelerinde sert geçişler yaşanmasına yol açabilir. Sadece estetik ve maliyete odaklanarak tasarımlarda başarı yakalamak tek başına yeterli değildir. Çevresel faktörler de her mimarın tasarımlarında önem listesinin ilk sıralarında yerini almalıdır.
Binanın yapıldığı iklimin özellikleri, yağış ve güneş yönü gibi pek çok ayrıntı; cephe tasarımlarında kullanılan malzemeden doğrama seçimine kadar geniş bir etki alanına sahiptir. Isı yalıtım ve su yalıtım gereksinimleri mimarın dikkat ettiği önemli kriterler başında gelir. Dış cephe tasarımı yukarıda sıralanan her ilkeye uyumlu olarak yapıldığında, istenen sonuç yakalanabilir. Aksi taktirde kullanım süresi boyunca yanlış cephe tasarımları nedeniyle fonksiyonellik ilkesi ihlal edilmiş kabul edilir.